Патриотите приветстват решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да спре сделката с "Инерком".

КЗК доказа, че има държавни органи, които си вършат работата обективно и независимо, посочи Искрен Веселинов.

Антимонополният орган не се страхувал да взема решения, дори те да не са в интерес на чужди инвеститори. Обединените патриоти тепърва щели да се запознават с мотивите.

Втората спирачка за сделката, по думите му, е КЕВР.

Смятам, че българските потребители трябва да бъдат спокойни, подчерта Веселинов. Според него държавата може да е най-добрият стопанин на тази стратегическа инфраструктура.

Припомняме, от своя страна ГЕРБ коментираха лаконично, чче това е решение на независим орган. Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че сме правова държава и компетентният орган е КЗК. Енергийната сигурност никога не е била застрашена, успокои тя.

Искрен Веселинов: Сделката с ЧЕЗ още не е на етап за решение от КЕВР

Искрен Веселинов: Сделката с ЧЕЗ още не е на етап за решение от КЕВР

Според БСП шефът на КЕВР е отказал да изпълнява задълженията си

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

По искане на БСП бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента на 14 март, която заседава под председателството на Жельо Бойчев и завърши с не много ясен резултат и искания за още информация. Малко след това самият Жельо Бойчев обяви, че се оттегля от парламента.

Въпреки че по време на срещата в МС между премиера Борисов и Гинка Върбакова е заявен интерес на държавата към активите на ЧЕЗ, после се разбра, че държавата се отказва от участие в сделката.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне наплъно контрола в енергетиката.

Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.