Депутатът от ОП Искрен Веселинов оспори тезата на председателя на КЕВР Иван Иванов, че няма законово основание да провери "Инерком" за сделката с ЧЕЗ. Според него сегашният етап на развитие на сделката за продажба на ЧЕЗ не позволява решение от КЕВР, а не че подобна проверка е невъзможна.

Припомняме, тази седмица бе гласувано предложението на БСП за предсрочно освобождаване на председателя на КЕВР Иван Иванов. Мотивът на левицата бе, че е отказал да провери сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком-България". Мнозинството в парламента го остави на поста му. Според председателя на енергийния регулатор Иван Иванов искането на БСП за проверка на "Инерком" не може стане, защото няма разписани критерии.
Междувременно депутати от "Обединени патриоти" бяха внесли промените в Закона за енергетиката, за да се даде шанс на подобна проверка.

Иван Иванов спокоен и за сигнала в прокуратурата

Иван Иванов спокоен и за сигнала в прокуратурата

Над КЕВР няма натиск

Пред БНР Веселинов заяви: "Това категорично не е така. Текстовете, които ние предложихме са идентични с текстове, които касаят отнемането на лиценз на дружества, които осъществяват производство или пренос в сферата на стратегически за страната обекти. И аз не мога да приема твърдението, че това е недостатъчно".

Според Веселинов има възможност проектопромените да бъдат допълнени. По думите му подобно решение на регулатора може да ангажира страната ни с искове за милиони. Според депутата искането на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране са така да му бъдат разписани критериите, че от него да зависи само да каже "да" или "не". Според Веселинов подобно влизане в законови детайли е невъзможно.

По време на гласуването в парламента на исканата от БСП оставка на шефа на КЕВР депутатите от ОП гласуваха против предсрочното освобождаване на Иван Иванов. Според Искрен Веселинов, сделката ЧЕЗ - "Инерком" не е в етапа, в който КЕВР да може да се произнесе.

"Мотивите на БСП почиват на неща, които не са се случили и второ - на неща, които не са верни. Сделката е фикция все още, няма причина КЕВР да се произнася. Колегите от БСП са внесли подписка. Уважавам тяхното желание да бъдат активни, но внасянето на подписка изобщо не е основание да се произнесе КЕВР, просто, защото процедурата не е стигнала до етапа, в който те да разрешат или да не разрешат", заяви Искрен Веселинов.

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че Иванов е отказал да изпълнява служебните си задължения. По думите му няма нужда от допълнителни критерии, тъй като в регулярната си дейност КЕВР дава лицензи и следи за изпълнението им.

Според Зарков Иванов е казал, че няма да приложи законовия текст в ръководената от него комисия, вместо да каже, че още не е дошъл момента за проверка на тази сделка. "Ние реагирахме с искането на неговата оставка, тъй като според нас това представлява отказ от изпълнение на служебните задължения", каза Зарков.

По думите му от КЕВР правят всичко възможно да не се "мокрят" с тази сделка. "Това, което искаме от КЕВР е да каже, притежава ли новият кандидат - купувач на ЧЕЗ техническата, финансовата, материалната експертиза и способности да изпълнява лицензията, която е дадена на ЧЕЗ в момента. Не знам какво е трудното и какви повече критерии могат да се зададат, след като КЕВР в регулярната си дейност от години прави точно това - дава лицензии и следи за тяхното изпълнение", коментира Зарков.

Иван Иванов обвини червените в натиск върху КЕВР

Иван Иванов обвини червените в натиск върху КЕВР

Председателят на КЕВР не е казвал, че няма да изпълни закона

Според депутата Искрен Веселинов може би КЕВР действително се нуждае от по-съществен обществен надзор и те имат подобна законодателна инициатива.

Колегата му от БСП Крум Зарков заяви, че левицата ще се възползва всички законови процедури, за да принуди, ако не го направи доброволно, КЕВР да спазва закона за сделката ЧЕЗ - "Инерком".

Очаква се до месец Върховната административна прокуратура ще реши дали ще протестира пред съда увеличението на цената на тока с 2 % и на парното със 7%, които влязоха в сила от 1 юли с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Припомняме, временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. Стана ясно, че държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, въпреки заявеното преди това намерение (отново изненадващо) да се опита отново да се върне в дружеството, както бе обявено след срещата между Гинка Върбакова и премиера Борисов в Министерски съвет.

Председателят на комисията Жельо Бойчев заяви, че ще иска удължаване на срока на работа на временната комисия, тъй като има факти, които са останали недоизяснени.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.