Иван Иванов оцеля. За оставката му бяха 63 депутати, 125 бяха против,3 гласуваха въздържал се.

Иван Иванов спокоен и за сигнала в прокуратурата

Иван Иванов спокоен и за сигнала в прокуратурата

Над КЕВР няма натиск

БСП с опита да свали Иван Иванов като шеф на КЕВР. Целият състав на регулатора дойде в зала. Трябва ли ни такава структура, която не възнамерява да спазва закона, защото има претенции към него, посочи червеният депутат Атанас Костадинов.

По всеки един казус регулаторът трябвало да има проактивна позиция. Имаме доста причини да искаме оставката на Иван Иванов, който е добър професионалист, подчерта той.

БСП иска оставката на шефа на КЕВР и го дава на Цацаров

БСП иска оставката на шефа на КЕВР и го дава на Цацаров

Няма да оставим до края сделката за ЧЕЗ

Жельо Бойчев припомни казуса ЧЕЗ и според него КЕВР имала достатъчно правомощия да се самосезира за сделката и да изиска нужните документи.

Левицата не приема становището на регулатора да се намесва в сделката. Голямата роля на регулатора се обезсмисля, отсече Бойчев. Членовете на КЕВР имали отговорността да прилагат закона, не да му дават оценка. Сделката за ЧЕЗ ще бъде атестат за работата на регулатора, по мнението на социалиста. Мерете с еднакъв аршин и прилагайте еднакво закона, призова той.

Валентин Николов от ГЕРБ смята, че ни в клин, ни в ръкав се искала оставката на Иван Иванов. Той припомни, че регулаторът е колективен орган и решенията се вземали колективно. По думите му КЕВР нямала критерии, по които да се намеси в сделката с ЧЕЗ.

Искаме да се спазва закона и тук не става въпрос за какъвто и да било натиск върху КЕВР, включи се и червеният Драгомир Стойнев. Това, че от опозицията искаме да се спазва законът, не означава натиск, заяви той и допълни, че регулаторът е независима институция, но тази институция не може да прави каквото иска. Според него се губело доверието в КЕВР.

Поправката "ЧЕЗ" в Закона за енергетиката не е действаща без критерии, смята Делян Добрев от ГЕРБ.

Нямаме отношение към КЕВР, не се меся, отсече Борисов

Нямаме отношение към КЕВР, не се меся, отсече Борисов

Според премиера на всеки управляващ му трябва независим регулатор

Да дадем доверие на КЕВР да си изпълнява задълженията независимо, призова Рамадан Аталай от ДПС. По думите му БСП са решили, че най-слабият във веригата, който може да атакуват, е Иван Иванов.

Соцлидерът Корнелия Нинова пък захапа КЕВР за получената подкрепа от енергийните дружества. Тя се усъмни, че регулаторът не защитавал интересите на потребителите, а на монополистите. Защо всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия Нинова и Мая Манолова не, недоумява тя. Няма добър или лош закон, той се изпълнява, категорична бе тя.

Припомняме, в края на юни от БСП внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу председателя на КЕВР Иван Иванов. Лидерът на червените Корнелия Нинова обясни, че повод за сигнала е отказът на Иванов да се намеси в стеклата за ЧЕЗ. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да се намеси в казуса. Дни по-късно на брифинг на КЕВР бяха представени новите цени на парното, електричеството и природния газ.Това предизивика протести пред сградата на регулатора, които бяха подкрепени от левицата. 

Националният омбудсман Мая Манолова даде на прокуратурата новите увеличени цени на парното и природния газ. 

Манолова атакува през прокуратурата цената на тока и парното

Манолова атакува през прокуратурата цената на тока и парното

Защо не поевтиняха тока и парното, при ниска цена на газа, пита омбудсманът

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Иван Иванов обвини червените в натиск върху КЕВР

Иван Иванов обвини червените в натиск върху КЕВР

Председателят на КЕВР не е казвал, че няма да изпълни закона

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ
Обновена

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ

Жельо Бойчев поиска правителството да изкупи дела на дружеството