Много тежко е нарушена процедурата за взимане на решенията за повишаване цената на тока, парното и електрическата енергия.

С такава позиция омбудсманът Мая Манолова влезе на среща със заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова.

Омбудсманът обяви, че днес ще даде на прокуратурата последното решение на КЕВР за увеличение на цените на тока и парното.

Според Манолова без обществено обсъждане КЕВР повишава цената на природния газ, а малко по-късно и цената на тока, парното и електрическата енергия.

Парното скача със 7%, токът - с 2%
Обновена

Парното скача със 7%, токът - с 2%

За крайните потребители на природен газ увеличението е в рамките на 6.5%

Общественият защитник обясни, че е подготвила писмено аргументите си защо решенията на КЕВР са незаконни. Манолова благодари на заместник-главния прокурор и ръководителя на Върховната административна прокуратура Ася Петрова за бързата реакция, защото има и процесуални срокове, които да се спазят, в случай, че прокуратурата вземе решение да депозира протест.

Националният защитник обясни, че прокуратурата не за първи път застава на страната на гражданите. По друг сигнал на омбудсмана и друг път са атакували решения на КЕВР. Делата са по инстанциите и не може да се каже предварително техния резултат, каза още тя.

Според закона в подобни ситуации енергийните дружества биха могли да поискат преразглеждане на цената на тока, парното и тока и КЕВР им е изпратил писмо, с което да поискат цената, но не те не са спазили тримесечните срокове.

Подобни решения водят до невъзможност да се чуят аргументите на гражданите, на гражданските организации и се взима решение само на база на монополните енергийни дружества.

Манолова попита защо в края на миналата година в резултат на намаляването на цената на природния газ със 7.29% не е последвала никаква корекция надолу в цената на парното и тока. Най-лесното нещо е да се вдигне цената на тока и парното, а когато пада цената на природния газ, абсолютно нищо не се коригира, възмути се националният защитник.

КС реши, че гражданите не могат да обжалват цените на тока, парното и водата

КС реши, че гражданите не могат да обжалват цените на тока, парното и водата

Искането бе внесено от омбудсмана Мая Манолова

Запитана как ще коментира решението на Конституционния съд, че граждани не могат да обжалват решенията на КЕВР, Манолова отбеляза, че големият проблем е, че гражданите не могат да атакуват решенията на КЕВР, защото би следвало съдът да преценява имат ли право гражданите да обжалват или да атакуват конкретния акт.

Тя изрази съжаление практиката на съдилищата е такава, че отхвърля мотивите на гражданите да атакуват и недоволстват срещу решенията на енергийния регулатор, които буквално им бръкват в джоба. Според сега действащото законодателство, единствените, които биха могли да обжалват законовите актове, са енергийните дружества, уточни омбудсманът.

Окръжна болница - Пловдив може да остане без ток от 9 юли

Окръжна болница - Пловдив може да остане без ток от 9 юли

Търговец на свободния пазар поиска да изключат тока на болницата

"Защо ЧЕЗ да го направи това например, като КЕВР удовлетворява всичките им искания", запита реторично Манолова и добави, че на практика ощетени са гражданите, които не могат да атакуват решенията на енергийния регулатор, които са важни за всяко българско домакинство.

Тя припомни, че била призовала депутатите от Народното събрание да променят текста в закона, така че да дадат право на гражданите да обжалват законовите актове. "Депутатите не се съобразихме с моите аргументи и не се предприеха никакви мерки и изменения по Закона за енергетиката", възмути се общественият защитник.

На въпрос за отхвърленото искане за промяна в Закона за енергетиката, Манолова заяви, че КС е отхвърлил искането й с мотива, че всъщност съдът би могъл във всеки конкретен случай да преценява дали имат интерес, или не. Тя изрази съжаление, че съдилищата в България не разглеждат жалбите на гражданите, а формално показват, че засегнатите интереси са само на енергийните дружества.

Националният защитник се похвали, че при предходните увеличения на цените на тока, парното, ел. енергия и природния газ е подкрепила граждански инициативи и организации да внесат жалби, които обаче са оценени като недопустими и не се е стигнало до съдебни дела.

"Единствените, които откликнаха на моите желания са прокурорите от Върховната административна прокуратура и се надявам ВАП да подаде протестното искане за цената на тока, парното и ел. енергията", категорична бе тя.

Припомняме, КЕВР обяви новите цени на електрическата енергия и топлинната енергия. Средното покачване на цената на електрическата енергия е с 2,03%, а на топлинната енергия с 7,33%, след като в края на юни стана ясно, че 10.81% ще е увеличението, което КЕВР определи за цената на природния газ на "Булгаргаз".

От БСП поискаха оставката на шефа на КЕВР, но заради отказа на КЕВР да вземе отношение по сделката за ЧЕЗ, която според социалистите е тъмна и задкулисна от началото до края.