10.81% - това ще е увеличението, което КЕВР определи за цената на природния газ на "Булгаргаз". Припомняме, миналата седмица от дружеството поискаха 18% увеличение. Шефът на държавната комисия Иван Иванов увери пред медиите, че комисията използва всеки един механизъм, с който да защити обществения интерес и интересите на бизнеса.

Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и петролните деривати на международния пазар, а на тях не може да влияе нито КЕВР, нито правителството на Република България, обясни Иванов.

При 10% по-скъп природен газ, Иванов се пита с колко да поскъпне парното

При 10% по-скъп природен газ, Иванов се пита с колко да поскъпне парното

Решението ще бъде взето на 1 юли

Финалното решение за цените на топлинната енергия и електроенергията ще бъде взето на 1 юли, когато Иванов обеща да свика и специална пресконференция. Той изключи възможност цените да не се повишат, обяснявайки естествената зависимост между стойността на различните енергоносителите.

Иван Иванов за пореден път увери, че КЕВР ще вземе решение, защитавайки интересите на българските гражданите.

Токът поскъпва с около 3 процента от юли

Токът поскъпва с около 3 процента от юли

Цената ще се вдигне от юли с по-малко от натрупаната инфлация за годината

Припомняме, на последното обсъждане на цените на тока и парното в КЕВР граждански сдружения поискаха от председателят на държавния регулатор Иван Иванов да насрочи извънредно заседание на комисията, след като стане ясно с колко ще поскъпне цената на природния газ. Иванов обаче отказа с аргумент, че комисията не може да определя цени на доставка на границата на страната.

Така очакванията за поскъпване на тока бяха с около 2-3%, но преди да е ясно увеличението на цената на природния газ. Енергийните дружества поискаха скок между 5 и 16 на сто.