Да не се спекулира с цените на тока и топлинната енергия, поиска председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след проведено заседание на регулатора.

Обществото ще получи точни разчети за скока на тока, водата и парното на 1 юли, заяви Иванов. Припомняме, тогава изтича срока, в който КЕВР трябва да се произнесе по поисканото 11% увеличение на цената на природния газ от "Бугаргаз" и съответно да определи цените на тока и парното.

За Иван Иванов обаче не може да има съмнение, че при всяко повишение на основния енергиен източник - какъвто е природния газ - това се отразява в цените за следващото тримесечие.

Иван Иванов отказа да изкаже своите прогнози за процента увеличение, но индиректно заяви, че при над 10% увеличение на природния газ, не може да се очаква, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 2-3% при положение, че именно природният газ формира 60-70% от цената на топлинната енергия.

"Не мога да изпреваря работната група и тяхното становище. Не искайте от мен цифри, преди да се е провело заседанието. Аз съм убеден, че колегите ще излязат с цени, възможно най-ниските при очакваното увеличение на синьото гориво, и напълно в съответствие с нормативната уредба", увери Иван Иванов.