Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне със заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова във връзка с решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) за повишаване цените на парното и тока.

Припомняме, вчера КЕВР обяви новите цени на електрическата енергия и топлинната енергия. Средното покачване на цената на електрическата енергия е с 2,03%, а на топлинната енергия с 7,33%.

Парното скача със 7%, токът - с 2%
Обновена

Парното скача със 7%, токът - с 2%

За крайните потребители на природен газ увеличението е в рамките на 6.5%

"КЕВР продължава своята любима практика да коригира цените на парното и тока само когато посоката е увеличение, но когато цената на природния газ се намалява, няма съответно намаляване на цените на тези услуги от първа необходимост от българските граждани", заявява Манолова. Като пример тя дава намалението от 7.29% на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г. не е било отразено в цените на парното и тока.

Също така по време на обсъждането за повишаване цените на парното и ел. енергията не е било ясно какво ще бъде увеличението на цената на природния газ. Според националният омбудсман самото обществено обсъждане е било проведено формално.

"И въздуха ли ще плащаме", питат протестиращи пред КЕВР

"И въздуха ли ще плащаме", питат протестиращи пред КЕВР

Цените на тока, водата и парното да са социални дейности, а не икономически

"Сезирали сме и Конституционния съд, атакувайки текста, който не дава право на гражданите да обжалват подобни решения, които касаят бюджета на техните домакинства. Единствената възможност, която остава за правна реакция, е през прокуратурата, която ако намери достатъчно основания, може да протестира тези решения на КЕВР", обяви Манолова.

Манолова: Гражданите да имат право да дават на съд цената на ток, вода и топло

Манолова: Гражданите да имат право да дават на съд цената на ток, вода и топло

Омбудсманът сезира Конституционния съд

Припомняме, че в края на юни стана ясно, че 10.81% ще е увеличението, което КЕВР определи за цената на природния газ на "Булгаргаз", след като от дружеството поискаха 18% увеличение. Шефът на държавната комисия Иван Иванов увери пред медиите, че комисията използва всеки един механизъм, с който да защити обществения интерес и интересите на бизнеса.

По-рано от БСП поискаха оставката на шефа на КЕВР, но заради отказа на КЕВР да вземе отношение по сделката за ЧЕЗ, която според социалистите е тъмна и задкулисна от началото до края.