КЕВР е независим орган. В това бе категоричен председателят на регулатора Иван Иванов, след като пленарна зала отхвърли исканата му от червените оставка.

Припомняме, от депутатите "за" оставката му бяха 63, трима гласуваха "въздържал се", а 125 бяха против.

БСП опита да свали Иван Иванов като шеф на КЕВР
Обновена

БСП опита да свали Иван Иванов като шеф на КЕВР

Жельо Бойчев призова да се мери с еднакъв аршин

Иванов отново посочи, че решенията на комисията се взимат преди всичко в интерес на потребителите.

По думите му върху КЕВР няма натиск. Единственият натиск беше този, който днес видяхте в пленарна зала, обясни пред медиите той. Самият Иванов увери, че не се поддава на натиск. Не е притеснен, че срещу него левицата подаде сигнал в прокуратурата.

Припомняме, в края на юни от БСП внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу председателя на КЕВР Иван Иванов. Лидерът на червените Корнелия Нинова обясни, че повод за сигнала е отказът на Иванов да се намеси в стеклата за ЧЕЗ. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да се намеси в казуса. Дни по-късно на брифинг на КЕВР бяха представени новите цени на парното, електричеството и природния газ.Това предизивика протести пред сградата на регулатора, които бяха подкрепени от левицата.

Националният омбудсман Мая Манолова даде на прокуратурата новите увеличени цени на парното и природния газ.

Манолова атакува през прокуратурата цената на тока и парното

Манолова атакува през прокуратурата цената на тока и парното

Защо не поевтиняха тока и парното, при ниска цена на газа, пита омбудсманът

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Иван Иванов обвини червените в натиск върху КЕВР

Иван Иванов обвини червените в натиск върху КЕВР

Председателят на КЕВР не е казвал, че няма да изпълни закона

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ
Обновена

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ

Жельо Бойчев поиска правителството да изкупи дела на дружеството