Председателят на КЕВР Иван Иванов не е казвал в пленарна зала, че няма да изпълни закона.

Това стана ясно от извънреден брифинг на шефа на регулатора Иван Иванов. Той обвини червените в натиск върху КЕВР. Според него левицата използвала кризисен PR, за да отклони вниманието от вътрешните си проблеми, проличали си днес след оставката на Жельо Бойчев.

БСП иска оставката на шефа на КЕВР и го дава на Цацаров

БСП иска оставката на шефа на КЕВР и го дава на Цацаров

Няма да оставим до края сделката за ЧЕЗ

Дадох пояснение относно обстоятелствата, при които комисията може да се произнесе с решение, което е в съответствие със закона, което е прозрачно и което е правилно мотивирано, обясни Иванов. За подписката, внесена от БСП в КЕВР за спиране на сделката за ЧЕЗ, шефът на регулатора подчерта, че становището на юристите било, че една подписка не може да бъде основание за произнасяне на комисията по определен начин, категоричен бе Иван Иванов.

Подписка, внесена от политическа сила в независим регулатор, по думите му, е очевиден опит за натиск върху действията и решенията му.

В подписката не се настоявало за обективно произнасяне на регулатора, а да излезе със становище по строго определен начин, такъв, какъвто го е формулирала политическата сила. Иван Иванов припомни, че в момента има арбитражно дело на ЧЕЗ срещу страната ни и всяко публично говорене по този повод можело да доведе до вреди за страната ни и те да се измерват в стотици милиони евро.

10.81% увеличение на цената дава КЕВР на "Булгаргаз"

10.81% увеличение на цената дава КЕВР на "Булгаргаз"

На 1 юли ще обявят новите цени на тока и парното

Председателят на КЕВР обясни, че именно това е причината за неговата пестеливост с коментара по темата, а и защото регулаторът е колективен орган.

Припомняме, по-рано от БСП поискаха оставката на шефа на КЕВР. По думите на Корнелия Нинова сделката за ЧЕЗ е тъмна и задкулисна от началото до края.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ
Обновена

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ

Жельо Бойчев поиска правителството да изкупи дела на дружеството

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър суобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желанив да участва в сделката.

Нямаме отношение към КЕВР, не се меся, отсече Борисов

Нямаме отношение към КЕВР, не се меся, отсече Борисов

Според премиера на всеки управляващ му трябва независим регулатор