Премиерът да изясни водени ли са разговори за обратно изкупуване на активите на ЧЕЗ в България. За това настоя председателят на временната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев при представянето на резултатите от работата на Комисията до момента.

"Представители на чешката страна твърдят с медийни публикации, че многократно са предлагали такъв тип обратно изкупуване на активите им в българската страна. Този въпрос съм задал и на чешката страна, и на българската страна", заяви Бойчев.

Държавата се отказва от сделката за ЧЕЗ

Държавата се отказва от сделката за ЧЕЗ

Не е необходимо българската държава да участва в тази сделка, отсече Горанов

Стана ясно, че следващато заседание на комисията ще е на 17-ти април по искане на президентите на двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ. Те са настояли в присъствието на "Инерком" и в присъствието на КЕВР да се проведе дискусия за социалните измерения на тази сделка, техническото развитие и предвидената инвестиционна програма и ценовата политика.

"Очаквам да има много въпроси за това", коментира Бойчев. По думите му комисията е поискала от трите специални служби разширение на информацията по сделката с ЧЕЗ и по линия на партньорски служби, както и включването на лицето Никола Молчан като участник в тази сделка. Бойчев посочи, че е получил информация от Главна прокуратура за проверки и досъдебни производства за свързани дружества с г-жа Гинка Върбакова и Славчо Върбакова. Те са общо около 25.

Жельо Бойчев настоява правителството да отговори водени ли са разговори с чешката страна за обратно изкупуване на тези акции.

Нинова пита кой ще плати сметката за ЧЕЗ

Нинова пита кой ще плати сметката за ЧЕЗ

ЧЕЗ поискали 51% увеличение на нощната тарифа, 5% на дневната

Той припомни, че мандатът на временната комисия включва и приватизацията на електроразпределителните дружества, освен сделката с ЧЕЗ. "Това са две основни направления в нашата работа - приватизацията на електроразпределителните дружества 2004 г. и последващата продажба на миноритарния пакет акции 2012 г. с оглед на това до каква степен са изпълнени целите, които парламентът е приел 2003 г. със Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, как и по какъв начин се осъществявал следприватизационния контрол. Какъв е ефектът и резултатът."

По думите му в това направление е постъпила огромна по обем информация. "Поискали сме детайлна информация за това какви са дивидентите, които е получила българската държава, какви инвестициите, които са заявени и реализирани от дружествата на ЧЕЗ от 2005 г. до момента. Предстои да получим тази информация и да направим този анализ. Искахме и информация от Министерство на енергетиката в каква степен като отговорни за провежданата политика в сектор енергетика счита, че са изпълнени целите от Стратегията за приватизация на тези дружества.

По въпроса за банките, Бойчев информира, че са получили отговор от Уникредит, които коментират, че това е професионална тайна, както и от Първа инвестиционна банка, в което казват, че са издали такъв тип писмо за подкрепа - декември 2017 г. и са водили кореспонденция с Инерком. "Предстои да получим отговор от Българската банка за развитие, където сме поискали цялата кореспонденция с "Инерком България" по тази сделка".

Жельо Бойчев заяави, че ще поиска удължаване на работата на Комисията за ЧЕЗ с още 1 месец.

Теменужка Петкова вярва на КЕВР

Теменужка Петкова вярва на КЕВР

Към момента енергийният министър не знае какво се случва със сделката за ЧЕЗ

Припомняме, че временната комисия по случая ЧЕЗ беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. Досега комисията е заседавала три пъти. На последното заседание стана ясно, че държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно, тъй като по същество това е частна сделка. Тогава министър-председателят Бойко Борисов не присъства, въпреки настояванетията на опозицията.