Към момента енергийният министър Теменужка Петкова не знае какво се случва със сделката за ЧЕЗ. Затова тя отправи журналистическите въпроси към купувача - "Инерком България".

Петкова отново напомни, че сделката се извършва по чешкото законодателство и изцяло на търговски принцип, затова и тя не коментira развитието на ситуацията.

Министър Петкова взе участие в конференцията "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие - Кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките". 

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

Стойността на сделката е около 320 милиона евро

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, която остана неприета, но скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът Борисов заяви желание да има пълен контрол над сделката, а министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ.

В последствие обаче правителството се отказа от участие, оставяйки "Инерком" да преговаря с продавача в Чехия.

Държавата се отказва от сделката за ЧЕЗ

Държавата се отказва от сделката за ЧЕЗ

Не е необходимо българската държава да участва в тази сделка, отсече Горанов

Пред журналисти днес Теменужка Петкова увери няколко пъти, че българските граждани трябва да бъдат спокойни. Енергийните доставки и енергийната сигурност не зависят от това, кои са собственици, обясни Петкова и увери, че в системата работят утвърдени специалисти, които следят случващото се. "Държавата е на мястото си и винаги е била на мястото си, регулаторът също е на мястото си", заяви няколко пъти Петкова.

Също толкова категорично Теменужка Петкова заяви, че гражданите трябва да бъдат спокойни и по отношение на цените, тъй като цената се определя от регулатора КЕВР. Всяко ЕРП може да предяви искания за цена, но регулаторът определя.

Петкова даде пример и с "ЕНЕРГО-Про", където "нищо драматично не се е случило и хората са спокойни". Тя отново предупреди, че не бива "да се заиграва със страховете на хората".

По отношение на искането за над 50% увеличение на цената на електрическата енергия за нощна тарифа от ЧЕЗ Теменужка Петкова отклони прекия отговор с коментар за важността на инвестициите в сектора.
"Безспорно инвестициите са много важен момент особено когато става въпрос за сигурността на доставките. Важен е въпросът за инвестициите. Затова е всяко едно от предприятията прави своите искания, но основателността на исканията се определя от регулатора. Вярвам в българския регулатор", заяви Теменужка Петкова.

Шефът на КЕВР, който също взе участие в конференцията. Той увери журналистите, че нищо няма да остане скрито. Той не смята, че има проблем с това, че БСП е обявила исканията на ЧЕЗ за повишение на цените на тока.
"Просто другите дружества са публикували исканията си на страниците си, а ЧЕЗ не е направила това." Иван Иванов заяви, че няма нищо необичайно в ситуацията в момента.

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Мнозинството искат държавно "ЧЕЗ"