Не може да си затваряме очите, че един от най-сериозните въпроси е излъчването на членове за различни органи, сред които ВСС и Конституционния съд. Това трябва да бъде направено от Народното събрание. Припомняме и че Инспекторатът към ВСС работи също с изтекъл мандат, за което сигнализира още преди четири месеца президентът Румен Радев.

Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков на заседание на комисията по конституционни въпроси.

Зарков припомни становището на Венецианската комисия, която посочва, че въпросът за отчетност и контрол на главния прокурор отива далеч отвъд неговото наказателно преследване. Статутът и правомощията на главния прокурор са въпрос, който продължава да стои, посочи Зарков.

Конституционната комисия изгубена във вавилонските езици на дневния си ред

Конституционната комисия изгубена във вавилонските езици на дневния си ред

Становището на Венецианската комисия би било колективно четене

Припомняме, че в края на октомври Венецианската комисия даде положителна оценка на идеите за законодателни промени, свързани с отговорността на главния прокурор. Текстовете бяха изпратени от предишния екип на Министерството на правосъдието. Комисията обаче посочва в становището си, че е необходим по-цялостен подход, който да включва не само разследването на главния прокурор.

Венецианската комисия е на мнение, че целта за подобряване на отчетността на главния прокурор не може да бъде постигната само с промяна на правилата за наказателно разследване. За постигането на тази цел може да бъде необходим по-цялостен подход, включително по отношение на Висшия съдебен съвет (ВСС), се посочва в заключителните бележки.

Венецианската комисия каза "да" на временния прокурор, разследващ главния

Венецианската комисия каза "да" на временния прокурор, разследващ главния

Иска да се уточни статута му и да се направи реформа и във ВСС