Депутатите се скараха как да си уплътнят времето в Комисията по конституционни въпроси.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ настоя точката за становището на Венецианската комисия относно предложените изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт да отпадне и да се разгледа дейността на комисията през зимната сесия.

Никола Минчев от ПП в отговор настоя точката да продължи с аргумент, че е съвсем резонно конституционната комисия да разгледа становището на Венецианската комисия. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подкрепи становището на Никола Минчев.

Мустафа Карадайъ реплика и двамата, обяснявайки им, че не е редно, ако се търси с какво да си уплътняват времето, това да става със становища на Венецианската комисия. Карадайъ не счита, че с колективно четене на доклади ще се свърши някаква работа в комисията. Не е работа на Комисията по конституционни въпрос да дублира дейността на правна комисия, според лидера на ДПС, а и с колективно четене няма как да се подпомогне изграждането на концепция за промени в Конституцията. Всеки един депутат може да си изгради концепцията за промени в Конституцията с друга експертиза и други хора, коментира лидерът на ДПС.

От "Възраждане" подкрепиха казаното от лидера на ДПС. Ние като някакви папагали да се произнасяме на всеки спуснат от Брюксел документ са преходни неща и е добре да се разменят точките и да се отдели време на вътрешните проблеми на комисията, настояха от формацията на Костадин Костадинов.

Екатерина Захариева от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят предложения дневен ред в предложения вид, макар и да не виждат кой знае какъв смисъл да се обсъждат становищата на Венецианската комисия. Според нея е по-добре да се възложи анализ на самото становище на Венецианската комисия.

Заместник-председателят на 48-ото Народно събрание Росен Желязков заяви, че разговорът за дневния ред на конституционната комисия му приличал на различни вавилонски езици. Желязков настоя да чуе правосъдния министър Крум Зарков какви биха били рамките на една конституционна промяна, защото, както се изрази той, Зарков "не е чуждо тяло или апендикс", за да не говори по темата.

В крайна сметка депутатите не приеха предложението на Карадайъ точката за становището на Венецианската комисия относно предложените изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт да отпадне. Народните представители обаче разместиха точките в дневния ред на Комисията по конституционни въпроси - първо ще се разгледа дейността на комисията през зимната сесия на парламента, а след това становището на Венецианската комисия. 

След две седмици парламентарно представените партии ще представят в писмен вид идеите и проектите си за промени в конституцията, реши и на първото си заседание Комисията по конституционни въпроси.

Венецианската комисия: Странно е създаването на прокурор, разследващ главния
Обновена

Венецианската комисия: Странно е създаването на прокурор, разследващ главния

Подобна фигура не била част от световната практика

Припомняме, че самото становище на Венецианската комисия пристигна преди две седмици, като то е формирано на база искането на бившия правосъден министър Надежда Йорданова във връзка с ангажимента на страната ни за провеждане на съдебна реформа, което от своя страна е обвързано в прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост. Конкретно, това е въвеждането на механизъм за контрол над главния прокурор - нещо за което се настоява още от десетилетия.

Първоначално проектът за създаване на фигура на временен прокурор, който да може да разследва главния, бе посрещнат с учудване от Комисията към Съвета на Европа, тъй като такъв правен статут не съществува в европейските държави. Искането и нуждата да се създаде механизъм за контрол над главния прокурор у нас датира още от 2009 г. от решението на съда в Страсбург, който постанови, че бившият главен прокурор Никола Филчев е възпрепятствал разследване на убийството на прокурор Николай Колев, който бе прострелян пред дома си през 2002 г.

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Критични бележки по съдебната реформа…