Беше поставено, че определени лични данни като постоянен адрес, телефон и имейли на самоосигуряващите се лица са видими в регистъра БУЛСТАТ. Това не може да бъде определено като нерегламентирано изтичане на данни, защото те са видими за хората въз основа на законова норма, която действа от 2005 г. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Надежда Йорданова по повод т.нар. теч на данни от регистъра.

Тя поясни, че регистър БУЛСТАТ е аналогът на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за онези лица, които извършват стопанска дейност, но по определени критерии не са вписани като търговци. Йорданова подчерта, че той е изключително важен за сигурността на стопанския оборот и затова е много важно да има яснота, устойчивост и прозрачност на лицата, които извършват стопанска дейност.

Министърът отрече да е установена необичайна активност от един и същ IP адрес или някакви други злонамерени действия спрямо регистъра. По нейни думи в момента има голям интерес към регистър БУЛСТАТ, защото много самоосигуряващи се лица искат да установят кой е новият им индикатор.

„Ние идваме!“ негодуват, че Гешeв се жалвал на ЕК от министерството на правосъдието

„Ние идваме!“ негодуват, че Гешeв се жалвал на ЕК от министерството на правосъдието

Те призовават Висшия съдебен съвет да вземе отношение

Относно писмото на главния прокурор Иван Гешев заместници до редица институции Йорданова заяви, че е запозната с него.

"В България има институционален проблем със статута на главния прокурор, включително има осъдително решение от ЕСПЧ - това е решението Колеви. То казва, че в България липсва ефективен механизъм за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор", подчерта тя.

По нейни думи разделението на властите означава те също да имат различни механизми за възпиране една на друга.

Йорданова посочи, че главният прокурор и прокуратурата като такава имат много неприсъщи дейности извън привличането и поддържането на наказателно обвинение, които според нея трябва да бъдат ограничени. "Прокуратурата има доста широко участие в административния процес, освен това има доста голямо припокриване между различни групи контролни органи и т.нар. общ надзор за законност. Преповтарят се действия, размиват се отговорности", отбеляза правосъдният министър.

Гешев готов да хвърли оставка, ако с това изчезнат кризите

Гешев готов да хвърли оставка, ако с това изчезнат кризите

Нулева корупция всъщност е невъзможна

Тя е на мнение, че главният прокурор трябва да бъде магистрат, който отговоря на високите професионални нравствени, които поставя Конституцията и да изпълнява своите задължения обективно.

Независимо от това как се казва главният прокурор, ние ще настояваме за съответните действия и при необходимост - за прекратяване на мандата, категорична бе Йорданова.

Относно промените в КПКОНПИ тя посочи, че те се обсъждат между коалиционните партньори, както и първите промени в Закона за съдебната власт на експертно ниво в Министерството на правосъдието. Тези промени ще станат факт в първите три месеца от управлението.

Редът на Надежда Йорданова за промени: КПКОНПИ, спецсъда, ВСС

Редът на Надежда Йорданова за промени: КПКОНПИ, спецсъда, ВСС

Най-добрият начин за решаване на проблема е изменение в Конституцията