Секретарят по правните въпроси в президентството Крум Зарков не пести критики към промените в Конституцията. Пред БНР той заяви, че с промените в Основният закон се размива отговорността.

По думите му един от проблемите е, че поправките ограничават президента за избор на премиер на служебен кабинет. Зарков подчерта, че служебно правителство има тогава, когато има криза и не може да се управлява.

Той посочи, че в текстовете на промените са изредени лицата, които могат да бъдат назначени за премиери, без да се има предвид, че не могат да се съчетават длъжностите. Зарков бе категоричен, че не може едно лице да е председател на НС и премиер едновременно.

Според него с промените не става ясно кой носи отговорност за служебния кабинет. С измененията на президента се предлагат хората и той ги назначава с указ, поясни той. Зарков недоумява как те ще търсят отговорност на държавният след като не са избрани от парламента, а назначени.

Той е категоричен, че отговорността се размива. Ако никой от посочените хора не пожелае да бъде премиер и не се постигне съгласие за състав на МС, тогава на власт остава онова правителство, което е загубило доверие, подчерта Зарков.

Чувството на безотговорност, с което се подхожда към тази тематика, за да остане сглобката, е изключително опасно, посочи той. По думите му президентът е постъпил правилно като е сезирал Конституционния съд.

Той определи като конюнктурни тестовете, по които ще се избират регулаторите, защото се гледало оцеляването на сглобката, а не държавността.

Крум Зарков притеснен от бързането промените в Конституцията да бъдат приети

Крум Зарков притеснен от бързането промените в Конституцията да бъдат приети

Конкретните текстове ще станат ясни едва след второто четене