Конституционният съд реши, че обвинените от прокуратурата за умишлено престъпление не могат автоматично да бъдат лишавани от допуск до класифицирана информация. От това следва, че не бива автоматично да бъдат освобождавани от постовете, които заемат, се казва в решение на Конституционния съд по дело за бившия командир на 61-ва Стрямска бригада.

Променят 2 закона за "спасяване" на ген. Димитър Шивиков?

Променят 2 закона за "спасяване" на ген. Димитър Шивиков?

С промяната се цели ограничаване на случаите

Решението на членовете на Конституционният съд е по дело №8 за 2015 г., образувано по искане на президента Росен Плевнелиев. Конкретният повод бе уволнението на командващия карловската бригада, носител на държавни награди  и ветеран от чужбински мисии ген. Димитър Шивиков, уточняват от defactolegal.bg.

Плевнелиев сезира Конституционния съд за казуса "Шивиков"

Плевнелиев сезира Конституционния съд за казуса "Шивиков"

Разпоредби нарушават основни права на военнослужещия

Припомняме, през 2015 година прокуратурата обвини ген. Шивиков в злоупотреба със служебното положение, задето използвал четирима войници за ремонт на софийския си апартамент. По силата на закона то бе моментално лишен от достъп до тайна информация и трябваше да напусне поста си. В защита на генерала се обедини Карлово, набързо бяха инициирани поправки в два закона, премиер и президент изразиха подкрепата си за висшия военен.

Обвиниха Шивиков за присвояване на имущество за 10 000 лв.

Обвиниха Шивиков за присвояване на имущество за 10 000 лв.

То не е било дарено на български домове

В искането на президента до КС се настояваше, че постулатът противоречи на принципите за правовата държава и на презумпцията за невиновност, искаше се и преглед на съответствието на нормата с международни актове.

Днес от Конституционния съд обявиха за противоконституционен и противоречащ на принципа на правовата държва текстът на чл. 40, ал. 1 т. 5 от Закона за защита на класифицираната информация, според който автоматично се лишава от "допуск" обвиненият от прокуратурата служител.

Магистратите подчертаха, че във всеки конкретен случай се прави конкретна преценка за "надеждност", дори според нормите на Закона за защита на класифицираната информация. Искането за несъответствие с международните договори бе отхвърлено с мотива, че обявяването на противоконституционност е достатъчно.

Разследваният ген. Шивиков с орден от Пловдивската митрополия

Разследваният ген. Шивиков с орден от Пловдивската митрополия

Митрополит Николай ще награди офицера от запаса

След решението на КС обявеният за противоконституционен текст не се прилага. Но то важи занапред.

Според мотивите на Конституционния съд: "По този начин се оказва, че и без влязла в сила присъда за извършено умишлено престъпление от общ характер, само по себе си образуването на наказателно производство за такова престъпление е достатъчно, за да се постанови отказ за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, или ако такова вече е било издадено, то да бъде отнето.

До изтичане на регламентираните в закона срокове: съответно една година – по чл. 57, ал. 6 ЗЗКИ, и три години – по чл. 59, ал. 6 ЗЗКИ, лицето няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на конкретна задача, свързани с работа с класифицирана информация, дори и в тези срокове образуваното наказателно производство да е било прекратено, или да е постановена оправдателна присъда.
Законът не осигурява действителен и ефективен корекционен механизъм за защита в тези случаи, поради което ограниченията се оказват неотменими до изтичане на съответните срокове, без да е налице доказана вина за извършено престъпление на засегнатите от мярката лица".

От Съюза на юристите в България са изпратили становище, че искането на президента Росен Плевнелиев е изцяло неоснователно и следва да бъде отхвърлено. "Намерил е корелация в законовите изисквания за липса на осъждане за умишлено престъпление от общ характер (чл. 40, ал. 1, т. 4 ЗЗКИ) и оспореното- по чл. 40, ал. 1, т. 5 ЗЗКИ.
Последното е оценено не като дискриминационно ограничение, а като част от необходимите изискуеми данни, сочещи на липса на подозрение, че проучваното лице се занимава с дейност, която вреди на сигурността на държавата и на цялостния установен в страната правов ред. Предвид съображенията относно чл. 40, ал. 1, т. 5 ЗЗКИ, е мотивиран и извод за липса на противоконституционност на чл. 165, т. 7 ЗОВСРБ", се описва в решението на КС.

Според юристи, ген. Шивиков ще може да получи обезщетението си при приключване на кадрова военна служба, което е от няколко заплати накуп.