Обвинителен акт срещу офицера от запаса бриг. генерал – Димитър Шивиков е внесен в Софийския военен съд.

Обвинението е за присвояване на имущество, като е извършено и документно престъпление. Престъплението е по чл.202, ал.1, т.1, вр.чл.201 от НК.

Според обвинението предоставеното на националните контингенти имущество, като безвъзмездна помощ за местното население в Афганистан, не е било раздавано с тази цел. То е било предназначено за афганистанското население с цел спечелване на доверието му и за повишаване на нивото на сигурност и създаване на среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингента в бойна обстановка.

Отговорен за това е генерал Шивиков, като командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО – ИСАФ.

Генерал Шивиков е разпоредил част от този имущество да бъде върнато в България – става въпрос за 104 одеяла, якета, панталони, 87 зимни комплекти, спортни екипи и футболни екипи, 20 броя топки и 18 бр. походни легла. Одеялата и зимните комплекти са били с емблемата на „ИСАФ“. Шивиков е обвинен в това, че през лятото на 2010 год., като длъжностно лице - е присвоил  имущество на обща стойност 10 225.00 лева.

Имуществото е връчено на  Шивиков от коалиционните партньори и той не е разполагал с правомощия да се разпорежда с него, извън целите, за които е предоставено на българския контингент.

Връщането в България е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия на 24.08.2010 г. на летище Пловдив.

Освен това Шивиков в описа към митническата декларация, е посочил, че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди – това са неверни данни и представлява според прокуратурата, документно престъпление. С него генерал Шивиков е улеснил присвояването.

Също така обвинението заявява, че е установил, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове на територията на Република България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си.

В обвинителния акт също така е записано, че извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“, като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията обаче е останало без последствия.

Припомняме, срещу бригаден генерал Димитър Шивиков се води и друго разследване – за използване на труд на военнослужещи, негови подчинени. Това обвинение също вече е внесено в съда.

След като през пролетта на миналата година започнаха разследването срещу Шивиков, скандалите около името му постепенно се натрупаха.

Преди три месеца генерал Шивиков бе освободен от длъжност и от военна служба, като командир на 61-а механизирана бригада.

На последните местни избори Шивиков влезе в надпреварата за кметското място на Карлово.