Софийската военноокръжна прокуратура внесе в пловдивския военен съд обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение, при условията на продължавано престъпление.

Той е обвинен в злоупотреба с властта и със служебното си положение, неизпълнение на служебните задължения и превишаване на властта. Това е станало в качеството му на длъжностно лице - командир на военно формирование „61-ва Стрямска механизирана бригада- Карлово. Деянието е за периода от неустановена дата преди 29 април 2014 г. до 05 август 2015 г. в Карлово и в София, при условията на продължавано престъпление (13 отделни деяния).

Деянието е извършвано системно от началник към подчинени, като бригаден генерал Шивиков е действал с цел да набави за себе си и за другиго "Анелия Георгиева Гергова – Шивикова, община Карлово, община Клисура, община Калофер и Сдружение "Ловно-рибарско дружество" – гр. Карлово) имотна облага, на обща стойност 65 595,37 лева и да причини други му вреда, се твърди в обвинението.

Според магистратите, от деянието са настъпили тежки последици. Те се изразяват в имуществени последици на обща стойност 43 729,95 лева за Командването на Сухопътните войски.

Сред неимуществените последици са: "Допуснати отклонения в ежедневния ритъм на дейността на бригадата; намаляване на бойната й готовност; нарушаване на разпределението на служебното време на военнослужещите от състава й; неспазване на изискването за осигуряване на сигурна и непрекъсната свръзка в подчинените му структури;

неподдържането на войсковия ред в бригадата; незачитане на честта и достойнството на подчинените му; неспазването на моралните и етични норми на поведение; злепоставяне на целия команден състав на Българската армия с оповестяването на случая във всички средства за масово осведомяване и неефективно управление на предоставените му ресурси", твърдят от държавното обвинение.