Бригаден генерал Димитър Шивиков ще бъде освободен от длъжност и от военна служба, съобщиха от Министерския съвет.

Изготвен е указ, с който министрите от втория кабинет "Борисов" предлагат на президента на Република България Росен Плевнелиев да издаде указ за освобождаване на бригаден генерал Димитър Шивиков от длъжността командир на 61-а механизирана бригада и от военна служба.

Предложението е във връзка с подаден от Шивиков рапорт.

Припомняме, през април срещу бившия командир на наш батальон в Ирак и в Афганистан се води разследване. Той е обвинен, че военнослужещи са му правили ремонт у дома. Самият генерал обяснява, че с някои от тях е в роднински връзки и е било помощ, а не нареждане.

Скандалите около ген. Шивиков се увеличаваха постепенно. Първо стана ясно, че разследването срещу него е започнало без знанието на военния министър Николай Ненчев. По-късно премиерът също взе отношение по темата за генерала, който в миналото е награждаван с военни почести и ордени:

"Да съсипем кариерата на такъв офицер!? Не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата, без да ти докладва", заяви Борисов на военния министър по време на правителствено през юли.

Междувременно започна промяната в два закона, за да бъде спасена кариерата на генерала. Самият той първоначално обяви, че се кандидатира за кметската надпревара в Карлово.

На страницата на ОИК може да се види името му, издигнато от инициативен комитет за предстоящия местен вот.