Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев призна пред БНР, че малко от делата за полицейското насилие, които стигат до последната съдебна инстанция.

Той уточни, че вина за това не носят съдиите. Аргументът е, че за да има дело за полицейско насилие, то първо трябва да бъде образувано.

По отношение на последните случаи, в които се вижда прекомерната употреба на сила при задържане на заподозрени, Груев посочи, че законът трябва да бъде прилаган в пълния си обем. Председателят на ВКС заяви, че не може да прецени дали обективно случаите на полицейско насилие са зачестили, или това впечатление е резултат от по-широкото им отразяване.

Правила има достатъчно, даже в някои случаи повече от необходимото, просто те трябва да се изпълняват и всеки един да си понесе отговорността за това, което е сторил", коментира магистратът.

Той подчерта, че не трябва да има значение кои са извършителите и потърпевшите. „Само така ние ще премахнем усещането или възможността някой да говори за две, три или повече разнообразни системи", категоричен бе Груев.