снимка& emaxpress
Нямам никакви притеснения от една проверка по отношение на командировката и на отношенията с „Остеотек".

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Лъчезар Иванов по повод на скандала, който избухна за това дали частната фирма за биологични трансплантанти е плащала разноските на пътуването на Иванов и здравния министър Божидар Нанев в САЩ през ноември миналата година.

Започнала е и проверка на ДАНС на компанията, но в студиото на PRO.BG. Иванов допълни и че не се притеснява и от това.

Той обясни, че разноските са били поети от евроатлантическите структури в САЩ и на българи, които живеят в САЩ и че по никакъв начин не е в конфликт на интереси,

Той обясни, че е направил справка, която ще предостави, според която първите контакти на българските власти с „Остеотек" са били през 2001 г. и един от контактуващите е бил министърът на здравеопазването по това време Илко Семерджиев.

„Тук наистина трябва да се извърши проверка и да се установи дали въпросната фирма работи в полза на България", коментира председателят на здравната комисия на парламента. Той уточни, че в момента още пет фирми работят в областта на тъканните банки. Договорите се подписват от лечебните заведения, а не от здравното министерство.

Лъчезар Иванов определи сегашната реформа в здравеопазването като изключително наложителна: "Хората, които живеят извън големите градове, са поставени в изключително неравностойна позиция, защото така наречените местни здравни заведения не отговарят на никакви стандарти - в тези къщички, наречени болници отсъства всякакъв професионализъм."

Лъчезар Иванов обясни, че целта на промените е всеки български гражданин, където и да се намира, да получава професионална грижа и лечение.

Председателят на здравната комисия на парламента посочи, че в България има 420 лечебни заведения, което е най-големият брой в Европа на глава от населението.
Като част от промените в селата ще бъдат създадени медицински комплекси за спешно обслужване, които при необходимост да обслужват гражданите, а ако се налага по-сериозно лечение, хората ще бъдат превозвани до лечебно заведение, което ще реши проблема.

Лъчезар Иванов очаква първите резултати от здравната реформа в началото още на следващата година, защото трансформирането на лечебни заведения за активно лечение в такива за продължително ще продължи през цялата 2010 г.