emaxpress
Бургаският апелативен съд даде ход на делото по жалбата на сливенския кмет Йордан Лечков за отмяна решението на Сливенския окръжен съд за временното му отстраняване от длъжност, информира БНР.

Припомняме, Йордан Лечков бе отстранен временно от Окръжния съд през април, а на 4 май решението бе потвърдено и от Апелативния съд в Бургас.

7 тома са събраните доказателства срещу кмета Лечков. Той е обвинен в различен вид злоупотреби със служебно положение, извършени по време на 7-годишния му период на управление.

Прокурор Янкова изрази своите опасения, че служебното положение на Лечков може да създаде пречка при изясняване на обстоятелствата по случая.

По думите й Лечков е оказал натиск срещу 5 свидетели по делото и ако бъде върнат на кметския стол това означава той да бъде началник на свидетелите.

Според нея сливенският кмет не е оправдал очакванията на избирателите.

„По кой закон аз не мога да влизам в сградата на общината?", запита Йордан Лечков, след като му бе дадено право на отговор след обвиненията на прокурора.

На обвинението, че не е оправдал доверието на избирателите си Лечков отговори: „Един човек ме обвинява от 110 км, че не съм оправдал доверието на хората. Те не разбират от материята, с която аз боравя. Моля за обективност".

„Не пречете на демокрацията", заключи сливенският кмет.

Защитникът на Йордан Лечков, адвокат Ангелов заяви, че не вижда обвинителна стратегия и бе категоричен, че наблюдаващият прокурор показва открита враждебност спрямо неговия клиент.

Очаква се в 16 часа съдебният състав да прочете решението си.