emaxpress
Д-р Захари Стойчев, АГ-специалист от многопрофилната болница в Казанлък, започва тридневна гладна стачка в понеделник, 27 септември.

Не го правя само заради болницата, а заради положението на здравеопазването в цяла България, обясни д-р Стойчев, цитиран от Zdrave.net.

Той напомни, че от месеци здравната каса изплаща в непълен размер и със закъснение средствата, заработени от болниците. Така например за месец юни касата е платила на казанлъшката болница чак през август, и то едва 68% от заработеното.

С тях от ръководството успели да раздадат 70% от заплатите на персонала. Юлските пари също били изплатени в намален размер и то на 21 септември.

По думите на д-р Стойчев, служителите в лечебното заведение не могат да покриват сметките и кредитите си, а сред санитарите имало и хора с 0 лева заплати заради дължими суми към банки.

В същото време министрите и държавните служители си получават заплатите в пълен размер, отбеляза АГ-специалистът. Значи за едни в България има криза, а за други не, коментира той.

Хроничният недостиг на средства поставя под въпрос и сигурността на пациентите. Д-р Стойчев сподели че често се случвало пациентите да си плащат кешово, защото при джипитата няма направления.

 АГ-специалистът обаче бе категоричен, че финансовите затруднения са последният проблем. Най-обидното е отношението на управляващите към здравеопазването, изтъкна той.

Д-р Стойчев се надява с гладната си стачка да постигне обществен отвзук. Със стачка пари не се намират, искам да обърна внимание на обществото, обясни  той. И допълни, че има пълната подкрепа на пациентите си.