Лекари и пациенти твърдят, че клиничната пътека за лечение на епилепсия се нуждае от допълнително финансиране, съобщава БНР.
Стана ясно, че за епилепсия Здравната каса плаща 280 лв., а за лечение на чревни проблеми - 600 лв.

Предполагаемият брой на пациентите, които страдат от хронична епилепсия у нас е около 80 хиляди души, а годишно се диагностицират нови 400 случая на 1 милион население.

Около 14 000 пациентите с епилепсия се нуждаят от преценка на възможностите за хирургично лечение, което се осъществява с единствения у нас и на Балканите апарат за високочестотен запис на мозъчната активност.

За четиридневен запис с него са необходими 1000 лева на пациент. Консумативите, електроди, струват 12 хиляди, като за децата те се поемат от Център "Фонд за лечение на деца", а възрастните плащат сами.

Парите от пътеката не стигат и за скенер, заяви председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева, цитирана от БНР.
По думите на Събева при една хирургична намеса се използват достатъчно консумативи от 8 до 12 хиляди лева.
„Мисля, че тук държавата много сериозно трябва наистина да се намеси и да достави тези средства", категорична е тя.

В Центъра за хирургия за епилепсия в Университетска болница "Свети Иван Рилски" вече работи високочестотен апарат за запис на мозъчната активност, обясни от своя страна доктор Красимир Минкин.

Апаратът цели да разбере коя част от мозъчната повърхност е електрически свръхвъзбудима, т.е. явява се нещо като генератор на епилептични пристъпи в мозъка.

За да бъдат проследени с този апарат, пациентите сами си купуват електроди за 12 хиляди лева плюс самото изследване.
„За съжаление видео ЕАГ-то понякога се налага да се доплаща на касата на болницата. 250 или 500 лева, когато се налагат много дълги записи в продължение на дни", допълни Минкин.

Затова лекари и пациенти ще настояват здравното министерство да осигури половин милион лева годишно за работата на центъра за хирургия на епилепсията и за цялостна национална програма за лечение на заболяването, допълва още той.