19-годишната родилка Деяна, която почина в "Шейново", е била изписана въпреки продължаващи повръщане и диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия.

Това сочи експертизата по случая, предаде БТА, позовавайки се на роднините на момичето.

Проверката на "Медицински одит" в "Шейново", "Пирогов", Инфекциозна и Александровска болници показва още, че в "Шейново", след раждането, въпреки високите стойности на левкоцитите на Деяна, не е направена интерпретация на това състояние и не е вписана в медицинската документация.
Не са извършени никакви допълнителни изследвания за отхвърляне или доказване на възпалителен процес.

Деяна не е била преместена в изолатор, поради липса на такъв в "Шейново", въпреки че състоянието й го е налагало.

При извършване на лапароскопия в болница "Пирогов" се установяват тежки възпалително-некротични промени в дебелото черво, което е налагало спешна операция, но тя не е извършена. В становището се посочва, че в болницата са предприели "изчаквателна тактика". Извършени са и 8 консултации с акушер-гинеколози, при които не е констатирана послеродова инфекция.

На 7 октомври, в Александровска болница Деяна претърпява спешна операция, при която са отстранени органи и за първи път се допуска и предполага наличието на "тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса", се казва в становището на Столичната регионална здравна инспекция.

В оперативния протокол от Александровска болница е записано, че в матката са намерени некротични материи и се "касае за сепсис от гинекологичен произход".

Според „Медицински одит" в патоанатомичната експертиза се установяват "задържани некротични части от околоплодни обвивки, плацента".

Родителите на Деяна са завели съдебно дело, като то засега се води срещу неизвестен извършител.

Припомняме, Деяна почина на 24 октомври, след като 42 дни се бори за живота си. Тя е била изписана от "Шейново" след раждането на детето си, без да е излекувана напълно, без ясна диагноза и без да са й направени всички нужни изследвания.

На 21 ноември отново в "Шейново" почина 35-годишна родилка Надежа Узузнова.
Двата смъртни случая на родилки станаха повод за оставката на шефа на "Шейново", поискана от премиера Борисов.