Тази сутрин зам.-председателят на Български лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов изрази притеснения, че ръководството на Националната здравно-осигурителна каса умишлено е провалила преговорите за сключване на Национален рамков договор.

В петък лекарите заявиха, че прекратяват всякакви преговори с касата, след като Надзорния съвет не успя да събере нужния кворум от петима души, които да започнат обсъждането на договора. Те дори се заканиха, че ще съдят касата заради нехайството на нейното ръководство към проблема.

Йорданов изтъкна, че на три поредни заседания на Надзорния съвет на НЗОК се появяват едва трима от всичките деветима негови членове.

Според него Надзорния съвет саботира обсъжданията, за да не бъде прието предложението на БЛС за индексиране на дейностите и труда на медиците. По думите на Йорданов  увеличението ще струва по-малко от 1% от бюджета на касата, възлизащ на 2.8 млрд. лв.

От пресцентъра на здравната каса съобщиха за news.bg, че в петък сутринта се е провело извънредно заседание на Надзорния съвет, където са били одобрени прогнозните обеми и цени на медицинската помощ за 2014 г. Въпреки това по-късно през деня, при пристигането на представите на БЛС, за обсъжданията на Националния рамков договор е останала едва 1/3 от състава на съвета.

От Здравното министерство заявиха, че намеренията на БЛС са крайни. Задаващата се криза принуди здравният министър д-р Бойко Пенков лично да поеме ангажимент за провеждането на нова среща между лекарите и касата.

Лекарите вече изразиха очакванията си, че предвид действията на НЗОК и от догодина няма да се увеличат цените на нито една от клиничните пътеки, за които съсловието настоява.