Има пропуски на екипа при един от четирите случая на починали бебета в пазарджишката болници, обяви здравният министър Стефан Константинов, цитиран от БНР. Припомняме, в рамките на няколко дни в родилното отделение на болницата починаха четири новородени.

В три от случаите става дума за деца с малоформации, за чиито фатален край не може да се търси отговорност от медицинския екип, посочи министърът на здравеопазването.

При последния случай обаче, в който новородено от Велинград се задуши при раждане, е имало груби пропуски на екипа.

Като акушер-гинеколог мога да кажа, че шест часа са предостатъчно време, за да реши екипът как да реагира в една такава ситуация. Назначена е проверка и ще има санкции, обясни министър Константинов.

По-късно зам.-управителят на МБАЛ Пазарджик д-р Георги Джопов изключи лекарска грешка от страна на колегите си за смъртта на последното от четирите починали бебета в здравното заведение.

Той разказа, че бебенцето е родено във Велинград с цезарово сечение в тежко състояние, след което с реаномобил е откарано в неонатологията в Пазарджик, където му е направено пълно интубиране. Ако има забавяне то не е при нас, а евентуално във Велинград, коментира д-р Джопов. По думите му обаче и това новородено е било с вродена сърдечна малформация.