Здравеопазването ще спре, независимо дали има или няма лекарска стачка.
В това бе категоричен ръководителят на Българския лекарски съюз Цветан Райчиновв студиото на БНТ.

За пореден път той предупреди, че болничната помощ се намира в колапс и нищо чудно в скоро време да започнат чисто съдебни процедури за изплащане към доставчиците - дълг срещу собственост.

Проблемът не е в отделните лекари или болници, болниците наистина няма как да функционират", каза Райчинов. Той отхвърли обещанията, дадени от Министерството на финансите, като нереалистични.

Райчинов подчерта освен това, че лекарите и ръководителите на болници нямат никакви уверения, че наистина ще получат обещаните 65 милиона лева до края на март 2010 година.

По думите на шефа на БЛС и до този момент няма никакви основания да се смята, че дори и предвидените в бюджета пари ще бъдат преведени. Всъщност, подчерта Райчинов: „Ние никога не сме искали нито един процент отгоре, искаме само това, което е договорено."

Той допълни, че сумата, които се събират от здравните вноски на българските граждани, всъщност не е пренебрежимо малко, но и не всички пари в здравеопазването отиват там „където трябва".

Според Райчинов самата система за определяне на разходите в болничната помощ - т.нар. делегирани бюджети - са абсурдни. Не може да се каже на „Пирогов" - ще лекувате 10 перитонита. Не може да има делегирани бюджети на болници", беше категоричен той.

Не може да се допусне сриването на една система, от която зависи здравето на нацията. Трябва да има и морал", допълни Цветан Райчинов в защита на най-ощетените от спора между лекарите и Министерство на финансите - пациентите.