Софийската окръжна прокуратура разследва смъртта на 11-годишния Илия, починал в Окръжната болница в Пирдоп преди 11 дни. От прокуратурата проверяват възможността причина за смъртта на детето да е лекарска грешка.

Момчето е било прието в болницата за операция за остър апендисит. Преди началото на интервенцията са извършени необходимите изследвания, проби за упойки и кардиограма на сърцето.

Това разказа майката на починалото дете Светлана Павлова в ефира на Нова телевизия.

След час и половина в операционната анестезиологът й е съобщил, че екипът е направил всичко възможно, но сърцето на детето е спряло.

В смъртния акт е записано остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Това, което притеснява родителите е, че в него няма записан час на смъртта. Личният лекар на 11-годишния Илия е потвърдил, че детето има добро здраве и никога не е имало сърдечни проблеми.

Семейството на починалото дете е напълно убедено, че смъртта се дължи на лекарска грешка. Човек от болницата е видял, че двамата лекари - анестезиологът д-р Димов и началникът му д-р Велчев, са употребявали алкохол сутринта, преди операцията, обясни бащата на 11-годишния Илия.

Според него смъртта на сина му може би се дължи на предозиране с упойката, тъй като до операция изобщо не се е стигнало и детето е издъхнало преди започването на интервенцията.

Анестезиологът е временно отстранен от работа до изясняване на случая. Възможно е той да е употребил алкохол преди влизане в операционната, коментира прокуристът на болницата в Пирдоп д-р Софи Димчев.

Противоречиви са показанията, които е дал персоналът, присъствал на операцията, допълни той. Д-р Димчев се въздържа от коментари, но съобщи, че очаква излизането на съдебно-медицинската експертиза.

Такава вече е назначена, на 20 ноември е образувано досъдебно производство от Софийската окръжна прокуратура, заяви наблюдаващият прокурор Нина Панчева.
В момента се извършват процесуално-следствени действия, разпитват се свидетели и е назначена тройна съдебно-медицинска експертиза, както и химически експертизи, разясни още тя.

 „Практически детето е било клинически здраво, не е боледувало от сърдечни проблеми. Това, което е причинило смъртта, е станало на операционната маса", каза председателят на Комисията по лекарска етика - София област д-р Николай Златев. Той обаче също не се ангажира с коментари по случая на сегашния етап от разследването.

Ще се борим до край и ако трябва ще стигнем и до Страсбург, категорично родителите на починалия Илия.