Ние се отчитаме само пред закона и събора на "Български лекарски съюз ".

Не налагаме цензура, не се влияем от политически пристрастия, а отстояваме принципите на етиката и колегиалността заложени в устава на " Български лекарски съюз ".

Това каза председателят на Централната етична комисия към БЛС д-р Цветан Данев на среща, свързана с Русенсския случай", при който бе отнето правото на лекар да практикува за срок от 3 месеца.

Данев уточни, че БЛС е съсловна организация, в която всеки един член от ръководството до обикновенните лекари трябва да изпълнява законовите норми.

Председателят на Регионалната комисия по етика д-р Антон Въжаров наруши тези норми и колегиалната етика, затова спрямо него Централната етична комисия към БЛС наложи най-строгата санкция - заличаване от списъците на гилдията за 3 месеца без право да практикува.

По думите на Данев това е станало, след като той е обвинил публично ръководството на БЛС в корупция, като използва медиите за популяризиране на тази негова теза.

На определената дата 30 октомври 2006г. той не се яви пред Централната етична комисия да аргументира своите обвинения, но продължи да сипе обвинения към БЛС, уточни д-р Данев.

Припомняме, че след като не пожела да се яви пред комисията д-р Въжаров обвини ръководството на БЛС, че чрез действията си предприема " наказателни акции" спрямо него, характерни за една отминала епоха.

Санкцията на етичната комисия не просто ме разстрои, тя ме разби, заяви Въжаров.

По думите му той не съжалява за своите действия, същевеременно не може да се примири с търгашеската политика на председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов, която води до маргилизиране действията на съюза.

Председателят на Районната етична комисия д-р Антон Въжаров уточни, че възнамерява да заведе дело за неимуществени вреди срещу ръководството на БЛС.

Това е недопустимо, коментира последните действия на д-р Въжаров председателят на Централната етична комисия д-р Цветан Данев.

Той уточни че в Европа и развитите държави, действия като тези на д-р Въжаров се санкционират освен с административни, но и с наказателни мерки.

От друга страна прекаленно дългото отстраняване на лекар от работата му - например за 2 години, води до неговата деквалификация.

Същеверемнно сегашният 3-месечен срок за заличаване на лекаря от регистъра е занижен. Смятам, че 6 месеца са напълно достатъчни, като санкция, допълни д-р Данев.

Много е важно в едно професионално съсловие да има етика, ако тя бъде нарушена да се налагат санкции, заяви още Данев и даде пример с отстраняването на журналиста Иво Инджев за нарушаване на журналистическата етика.

Секретарят на Централната етична комисия Диана Чинарска уточни, че действията на д-р Въжаров нанасят удар върху здравната политика на страната именно в един такъв момента, свързан с дискусиите около Националния рамков договор.

Членът на Централната етична комисия д-р Атанас Узунов направо обвини Въжаров, че с действията си той се превръща в маша на здравни и други политици.
Като здравен политик той визира бившия здравен министър Семерджиев.

Председателят на Централната етична комисия д-р Цветан Данев допълни, че БЛС ще се бори с всички сили против поподобни популистки изяви, които навяват на спомени от недалечното минало, когато проблемите се решаваха через митинги, стачки,демонстрации.
Но това са неща извън професията и етиката на медиците, допълни той.