Здравната каса е институция, която не спазва законите.

Така председателят на БЛС Андрей Кехайов коментира неявяването на представители на Здравната каса на преговори с Лекарския съюз и Съюза на стоматолозите за Националния рамков договор за 2007 година.

По мнението на Кехайов отсъствието на касата е груб опит за саботаж на преговорите.

Кехайов обясни, че са изпратили писма до всички институции, но касата, въпреки че първоначално е предложила преговорите да се състоят между 3 и 6 октомври, след потвърждението на лекарския съюз за днешната дата, обяснила, че нейните членове са в чужбина и не е изпратила представител.

Още днес представители на БЛС ще се обърнат официално към здравния министър Радослав Гайдарски, който също е в чужбина, и ще поискат той незабавно да свика Висшия медицински съвет и да бъде разгледан бюджетът на здравеопазването.

Лекарският съюз настоява касата да възстанови незабавно парите от ревизираните клинични пътеки, както и да представи тясно обосновано остойностяване на клиничните пътеки.

Лекарите и стоматолозите искат да им бъдат представени наредбите за диспансеризация и за основните пакети, както и да им бъде представен проектобюджетът на здравната каса за догодина.

За днешните преговори здравната каса била представила на Лекарския съюз и на Съюза на стоматолозите проект за национален рамков договор, който по мнението на съсловните организации не е нито проект, нито договор.

Според тях в проекта на касата прозира опит за ограничаване на достъпа на пациентите до здравеопазването.

В проекта на касата те виждат и опит за пряко управление на лечебните заведения от НЗОК.

Касата искала достъп до счетоводната информация на лечебните заведение, което е в противоречие с Търговския закон, обясниха от съсловната организация.

Лекарите и стоматолозите смятат, че касата чрез проекта си ще ги рекетира, тъй като той предвиждал възможност за сключване на договори с определен брой изпълнители при намалени цени.

Двете съсловия се опасяват, че ще бъдат принудени за 1-2 месеца да изработят Национален рамков договор, а това е времето, в което се подготвят за влизането в ЕС.

Те се опасяват още, че е възможно договорното начало да изчезне и здравеопазването отново да бъде одържавено.