В България близо 100 000 души страдат от съдова деменция, а други 40 000 от болестта на Алцхаймер.

Това заяви по време на пресконференция днес проф. д-р Параскева Стаменова, началник на клиниката по неврология в УМБАЛ „Царица Йоана" и председател на Българското дружество по неврология, цитирана от zdrave.net.

Тя добави, че лечението на Алцхаймер не е никак евтино и в зависимост от фазата на заболяването и използваните медикаменти, излиза между 200 и 600 лв. месечно.

Сумата може да нарасне и повече, ако пациентът същевременно боледува и от съдова деменция.

Цифрите в световен мащаб показват, че деменцията е сериозен медико-социален проблем.
Това заяви неврологът проф. д-р Лъчезар Трайков от УМБАЛ „Александровска".

Той обясни, че заболяването обикновено се появява при хората на възраст над 50 години, като след 65 годишна възраст процентът на страдащите от деменция рязко нараства.

При хората над 85 години, заболеваемостта достига до 30%.

Проблем в световен мащаб е късната откриваемост на различните форми на деменция, сред които най-честите са Алцхаймер и съдовата деменция.

В Европейският съюз средното забавяне на диагностиката е около 20 месеца, след появата на първите симптоми - загуба на паметта, проблеми с ориентацията, трудности с речта и др.

Специалистите коментираха, че досега има създадени няколко лекарствени средства, които облекчават проявите на Алцхаймер.

Те обаче са насочени главно към по-леките форми на болестта.

През 2002 г. на световните пазари се повява нов препарат, който е насочен към умерената и тежката форма на Алцхаймер.
От 2007 г. той е регистриран и в България. Според специалистите медикаментът въздейства положително на проявите и на Алцхаймер и на съдова деменция.

Kлиничните изпитвания са показали, че пациентите стават по-адекватни и дори са в състояние да се справят с някои лични нужди.
Препаратът удължава живота на хората с Алцхаймер до 6-7 години, но не излекува окончателно, напомни проф. Трайков.

От фармацевтичната компания „Либра" коментираха, че разпространяваният от тях препарат вероятно ще кандидатства за Позитивно-реимбурсния лекарствен списък.

За момента в България няма нито един медикамент за лечение на Алцхаймер, който да се реимбурсира от НЗОК, добавиха от компанията.