Прокуратурата вече има основна версия за двата инцидента, при които деца от 11-та детска градина в квартал "Лозенец", се натровиха с Лексотан.

Става въпрос за небрежност, но не от страна на персонала.

Това каза говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев, цитиран от БНТ.

Разследването на втория случай с натравянето на деца през миналата седмица е помогнало на прокуратурата да се доближи до истината. Направените разкрития са дали сериозен тласък на делото.

"Вече има основна версия, за съжаление не бих могъл да я споделя пред вас, но мога да ви кажа, че е свързана предимно с внасяне на тези препарати отвън. Т.е. изключва се към настоящия момент версията че поради небрежност или недай си боже умишлено, това сега е съвсем изключено, персоналът на детската градина е позволил тези деца да се натровят с Лексотана", каза Руси Алексиев - говорител на Софийска районна прокуратура.

Междувременно започна да се тиражира съмнението, че двата инцидента не са случайни, че те целят да злепоставят детския дом, защото има бизнес интерес към земята в скъпия столичен квартал. Още повече върху част от двора на градината вече се издига нов жилищен блок.

Руси Алексиев определи този слух като градска легенда. Кметът на община "Лозенец" беше категоричен, че никой не е проявявал интерес към земята и се зарече, че ако това се случи, ще вдигне шум до бога.

Прошко Прошков - кмет на община "Лозенец":
"Няма да бъде пипната публична общинска собственост и детски градини особени. Целта е нови да се откриват, а не да закриваме стари или да ги превръщаме в жилищни блокове".

Директорката и учителките, наплашени от големия медиен интерес, днес отказваха да говорят. Личи си, че са притеснени и обидени. Кметът обаче обясни, че следи изкъсо случая и че са взети всички мерки, за да няма нови неприятности.

"На входа е като контролно-пропускателен пункт сутрин. Учителите, колкото и да е неприятно, проверяват децата, раниците, джобовете. Има абсолютна забрана за внасяне на храни и напитки отвън", заяви от своя страна Прошко Прошков - кмет на община "Лозенец".

Мирослава Рашева е една от майките на пострадалите деца. Тя е убедена, че в детската градина нямат вина за случилото се. Притеснява се, че вече две добри учителки напускат.

"Призовавам следствието да огласи резултатите от работата си и то колкото се може по-скоро, за да бъде оневинена детската градина. Хората напускат, няма желаещи да работят тук, поради лошата слава на градината, която се оказа без вина виновна", каза тя.

От прокуратурата обещават, че истината скоро ще излезе на бял свят.