Софийската адвокатска колегия отписа адвокат Симеон Миков, чието име бе свързано с разорени от фиктивни кредитори хора, съобщи bTV. Схемата има около дузина известни жертви, а вероятно опарените са много повече.

Лишеният от права адвокат Миков има право да обжалва пред Висшия адвокатски съвет, а последната инстанция е Върховен касационен съд. Отписването на адвокат от колегията поради липса на морални качества е прецедент.

Според разследването, става дума за злоупотреба с текстовете от Гражданско процесуалния кодекс (ГПК). Те позволяват на всеки без писмено доказателство или с елементарен за фалшификация документ, който не се проверява от съда, да предяви материални претенции към дадено лице.

Ако човекът, попаднал под прицел на измамната схема не успее да реагира бързо, тя се оказва в дълга процедура на доказване, че не дължи нищо. Междувременно, съдия изпълнител вече е разпродал много от имуществото й.

Припаднали в банкови клонове възрастни хора, запор на пенсии, малоимотни и слабо грамотни "кредитори", които не знаят, че имат да вземат пари от някого - разбитите съдби са различни, адвокатът пълномощник на взискателя е един и същ - Симеон Рачев Миков, разказват разследващите.

След поредицата от случаи на мними кредитори и набедени длъжници, в които пълномощник е адвокат Миков, софийската адвокатска колегия се самосезира.

"След проведена процедура, след като дадохме възможност на адвокат Миков да изрази своето становище, респективно да предостави и материали и доказателства, Софийският адвокатски съвет отписва от САК Симеон Рачев Миков.
Това решение беше взето след дебати, след внимателно прецизиране на процедурата. Софийският адвокатски съвет, за нас, свърши своята работа и прие че колегата Миков е изгубил нравствените качества, а във всички тези случаи, освен нравствени качества, той показва и липса на професионализъм", обясни зам.-председателят на САК Пламен Ангелов.

И адвокатите, и частните съдебни изпълнители обявиха, че е време за законови промени, които да пресекат този тип измами.

"В момента има бум на жалбите срещу ЧСИ, по 20 на ден, от началото на годината са над 500. Хората очевидно страдат най-много от произвола на частните съдебни изпълнители", коментира пред телевизията омбудсманът Мая Манолова.

Според нея, основен проблем е начинът на призоваване, тъй като и в момента надлежно уведомен длъжник може да спре процедурата, но процесът е силно компрометиран заради практиката да се разлепят уведомления, когато не бъде открито лицето.

Манолова посочи, че през следващата седмица ще има дискусия с участието на адвокати, съдебни изпълнители, прокурори, представители на ВКС, потребителски организации и др. по темата. Екипът на обществения защитник вече е готов и с конкретен законопроект.