Хенрикас Дактарас, който се намира във варненския арест, е преследван в Литва по политически причини.

Това заяви на пресконференция съпругата му Рамута Дактарас и посочи основния мотив за това - книгата му „Да останеш човек".
Самата книга е писана в затвора по време на излежаването на 10-годишна присъда, съобщава БНР.

В нея литовският гражданин, по думите на съпругата му, е изнесъл изнесъл изобличаващи факти за някои политически кръгове, извършили криминална приватизация.

Освен това по дома в родината й са стреляли, а тя, синът й, дъщеря й и дори снаха й са били съдени по дребни и скалъпени обвинения, посочи още Рамута Дактарас.

Адвокатът на литовския гражданин Бранимир Балачев обясни също, че ако Хенрикас Дактарас бъде екстрадиран в родината си, ще бъде симулирано неговото самоубийство, тъй като през 2000 година е осъдил държавата си в Страсбург.

Хенрикас Дактарас бе задържан на 4 септември в Кранево. В родината си той е разследван като ръководител на една от най-големите престъпни групи „Дактарай", сочена като виновна за множество убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

Днес изтича срокът за обжалване на решението на Варненския окръжен съд за задържането и екстрадацията пред Апелативния съд.

Очаква се да бъдат приведени от литовска страна важни документи и едва тогава защитата ще внесе обжалването.