Европейската комисия реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър.

Освен това Комисията сезира Съда на Европейския съюз поради непълното транспониране от страна на България, Естония и Обединеното кралство на правилата на ЕС относно вътрешния енергиен пазар.

По първия казус - за разрешения за цифровия радиочестотен спектър Комисията установи, че следваната от България процедура се е основавала на прекалено ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати.

Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия (ЦНТ) в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения.

Московски изненадан от решението на ЕК за мултиплексите
Още...

Комисията счита, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара.

След като през март 2012 г. Комисията поиска от българските власти да предприемат мерки срещу нарушението, България обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти. Тези честоти обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване.

Очаква се съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура за ЦНТ. Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода от това.
Ето защо Комисията реши да заведе дело срещу България в Съда.

По втория казус - непълното транспониране на правилата на ЕС относно вътрешния енергиен пазар е установено, че към днешна дата България е транспонирала само частично директивите за електроенергията и за природния газ. Дела са заведени и срещу Естония и Обединеното кралство.

Директивите трябваше да бъдат транспонирани от държавите членки до 3 март 2011 г.

„ЕС се нуждае от вътрешен енергиен пазар, за да се справи с предизвикателствата в Европа, свързани с енергията и климатичните промени, и за да гарантира сигурни доставки на енергия на достъпни цени за домакинствата и предприятията. Закъсненията в прилагането на правилата относно вътрешния енергиен пазар на ЕС имат отрицателни последици за всички участници и следователно са недопустими", заяви Гюнтер Йотингер, Европейският комисар по въпросите на енергетиката.

За България за всяка частично транспонирана директива Комисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден.
Окончателният размер на дневните санкции ще бъде определен от Съда.

През септември 2011 г. Комисията изпрати на трите страни официални уведомителни писма относно непълното транспониране на директивите. Мотивираните становища по отношение на тези две директиви бяха изпратени на България през февруари 2012 г.  Въпреки тези производства трите държави членки все още не са извършили пълно транспониране.

Освен това Комисията изпрати мотивирани становища до България, Гърция, Италия и Португалия, в които изисква те да уведомят Брюксела за своите мерки за изпълнение на Директивата относно енергийните характеристики на сградите.

Директива 2010/31/ЕС трябваше да бъде транспонирана в националното законодателство до 9 юли 2012 г.
По силата на тази директива държавите членки трябва да установят и прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики на нови и съществуващи сгради, да осигурят сертифицирането на енергийните характеристики на сградите и да изискват редовната инспекция на отоплителните и климатичните инсталации.
Ако четирите държави членки не изпълнят своето правно задължение в срок от два месеца, Комисията може да реши да предяви пред Съда иск срещу тях.

Също така, България, Латвия и Словения са призовани незабавно да се заемат с влошеното качество на атмосферния въздух.
Този продължаващ проблем всяка година взема повече жертви, отколкото пътнотранспортните произшествия, коментират от Еврокомисията.

Официалните уведомителни писма срещу трите държави са в съответствие с подобни мерки, предприети срещу Белгия през ноември 2012 г., и с бъдещите производства срещу всички останали държави членки, в които се наблюдават системно високи равнища на ФПЧ10 в атмосферния въздух.