Председателят на ВКС Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов, съобщава БТА.

Аргумент за искането на оставка е начинът, по който представляващият Димитър Узунов е определил еднолично кой да се срещне с европрокурорите у нас.

Припомняме, на заседанието миналата седмица оставката на Димитър Узунов бе поискана и от члена Калин Калпакчиев с аргумент, че е превишил пълномощията си. Заради липса на кворум заседанието беше закрито.

Вече нямам съмнение, че загубихме чувството за срам, коментира Панов по време на заседанието на ВСС. Според него действията на Узунов не са случайни.

Шефът на ВКС направи паралел с фалита на КТБ и последното интервю на Цветан Василев. Казаното от банкера според Панов са проверими факти, по които няма реакция от страна на прокуратурата. Според Лозан панов дори и това, което казва Цветан Василев, да не е истина, то трябва да бъде проверено.

Главният прокурор Сотир Цацаров и членът на ВСС Ясен Тодоров обвиниха Панов, че политизира независимия съдебен кадрови орган, като Сотир Цацаров разположи това изказване на Лозан Панов в поредица от подобни изказвания, на бившия правосъден министър и определени политически елементи.  

Панов от своя страна заяви, че е свикнал да го обвиняват в политически намерения и потвърди, че ще внесе искане за оставката на Димитър Узунов, както и за ново отваряне на аферата "Янева гейт".

Това ще стане на заседанието следващата седмица.