Българската прокуратура иска да дирижира начина, по който протича проверката от ЕС, но това няма как да се случи. За българската прокуратура е много важно кой ще се среща с мисията на европрокурорите. Това коментира съдията и член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев пред БНР след исканата оставката на представляващия Съвета Димитър Узунов.

Мотивът е, че той прибързано и еднолично е определил кои негови колеги да участват в разговорите с европрокурорите, които правят анализ на българската прокуратура. На заседанието Узунов е казал: “Така се получи“.

По мнението му, това не е първа проява на Узунов, с която той показва, че не умее да администрира дейността на ВСС по обективен и безпристрастен начин. Много от неговите действия са в нарушение на закона. 

"Той в голяма степен е установил монопол върху документите, пристигащи във ВСС. В случая с писмото, което е пристигнало от министъра на правосъдието, г-н Узунов е трябвало да го разпредели на двете колегии или на пленума, за да се определят с членовете, които да се срещнат с мисията на европрокурорите", каза Калпакчиев.

"Той е направил разпределението еднолично. Оправданието е, че е нямал време, но това обективно не е вярно. Аз смятам, че той трябва да се оттегли, защото в няколкото месеца, в които осъществява функциите си, показва, че не е способен да върши това", обясни съдията.

По думите на Калпакчиев Висшият съдебен съвет все повече започва да прилича на парламента с власт и опозиция и процедурни хватки. "Това е доста притеснително, тъй като ВСС е професионален орган, съставен от деполитизирани магистрати в мнозинството си", каза Калпакчиев.