Предлагат съдия Красимир Машев от Софийския апелативен съд за изпълняващ функциите (и.ф.) председател на Софийския градски съд до избор на постоянен титуляр. Предложението бе внесено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, съобщиха от ВКС.

Съдиите предлагат Десислава Попколева за временен шеф на СГС

Съдиите предлагат Десислава Попколева за временен шеф на СГС

Кандидатурата й бе издигната от съдия Здравка Иванова

Панов внесе в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за временен председател на СГС в качеството си на горестоящ административен ръководител и член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Припомняме, на общото събрание на съдиите от СГС бе определена съдия Десислава Попколева и предложението бе изпратено на ВСС. Малко по-късно в пространно писмо до ВСС първият зам.-председател на СГС съдия Мина Мумджиева заяви, че би се оттеглила, ако бъде определена за временен шеф на СГС, защото би попаднала в конфликт на интереси. До определянето на временен шеф се стигна след като председателят на СГС Калоян Топалов подаде оставка преди изтичане на мандата си.

СГС спешно има нужда от шеф, настояват съдии

СГС спешно има нужда от шеф, настояват съдии

Първият зам.-председател на СГС представя мотивите си

Председателят на ВКС Лозан Панов пише, че очаква с предлагането на Красимир Машев за поста да обедини гласовете на членовете на Висшия съдебен съвет. Панов подчертава, че този избор има за цел недопускане на блокирането на организацията на работа в съда, осигуряване и продължаване на неговото функциониране, както и административното обезпечаване на дейностите на съда, включително работа с граждани и други институции.

Шефът на СГС изненадващо подаде оставка

Шефът на СГС изненадващо подаде оставка

Калоян Топалов е посочил лични причини...

"Председателят на окръжния съд, респективно на Софийския градски съд, съгласно чл. 86, ал. 1 от Закона за съдебната власт осъществява общо организационно и административно ръководство на съда, като изчерпателно са посочени правомощията му, които включват организационни и ръководно-административни функции, за изпълнението на които се изисква висок професионализъм и безупречни морални качества.
Посочените качества са изискуеми за всеки ръководител, който следва да е гарант за отстояване на принципите за независимост на съдебната власт, върховенството на закона, прозрачност и недопускане на порочни и нерегламентирани практики. В този смисъл и в Кодекса за етично поведение на българските магистрати са въведени специфични правила за етично поведение на административни ръководители.
Ето защо, считам, че Красимир Атанасов Машев - съдия в Софийския апелативен съд, притежава тези високи морални и професионални качества, необходими за изпълнение на функциите на административен ръководител - председател на Софийския градски съд", са мотивите на Лозан Панов.

В предложението е посочено, че съдия Красимир Машев е завършил юридическото си образование в СУ "Климент Охридски" през 1999 г. Той има над 17 години юридически стаж, от които 12 години като съдия

През 2011 и през 2015 г. той е поощрен със служебна благодарност за висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества от ВСС.

Съдия Машев развива активна преподавателска дейност, като за периода от август 2015 г. до август 2016 г. е бил постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието, а към настоящия момент е временен преподавател по Гражданско право и процес. Освен разглеждането и решаването на правни спорове съдия Машев е участвал в комисии за подобряване дейността на съдиите в СГС, включително и при определяне на критерии за командироване на съдии в СГС.

В предложението си председателят на ВКС пише, че съдия Красимир Машев с дългогодишния си стаж като съдия в Софийския градски съд отлично познава организацията на работа, съдии и съдебни служители, включително проблемите и трудностите във връзка с високата натовареност на съда.

"Изразявам личната си убеденост, че съдия Красимир Машев има доказан авторитет и качества и ще се ползва с уважението на своите колеги и съдебните служители и ще получи необходимата подкрепа при изпълнение на функцията на председател и ръководител на най-големия и натоварен съд в страната - Софийския градски съд", подчертава Лозан Панов.