Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов предложи лични подробности за психическото състояние на преживелия катастрофа шеф на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, недомлъвки и яростна защита на главния прокурор пред БиТиВи.

Магистратът, който беше заподозрян, че поддържа есемес комуникация с бившия и бъдещ премиер Бойко Борисов, призова Панов "да не се прави на Многострадалната Геновева".

Борисов го боли заради скандалите във ВСС

Борисов го боли заради скандалите във ВСС

Той се занимава с подреждането на правителството, лаконичен е и за Пловдивския панаир

Припомняме, Лозан Панов поиска проверка на разговора в ЦУМ с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. По този повод вчера той беше посрещнат от маскирани младежи с истински агнешки главички в ръце пред ВСС, а по време на заседанието на кадровия орган 2 часа и половина беше обсъждан стар сигнал срещу него за натиск върху магистрати.

Флашмоб с агнешки главички пред ВСС

Флашмоб с агнешки главички пред ВСС

Младежи с маски държат карантиите

"Прави се на смелчага, а когато беше в болницата се наложи да го нося на гръб от "Пирогов" до ВСС да си оттегля молбата. Такъв нож, какъвто заби в моя гръб, по същия мръснишки, долен начин, заби в гърба на главния прокурор. Ходех в болницата, няма да споделям къде го намерих, в какво състояние го намерих, той се отказа, прекъснахме процедурата, молехме му се да продължи... Той беше умрял от страх", продължи Узунов.

Лозан Панов: Всички пътища водят към Пловдив

Лозан Панов: Всички пътища водят към Пловдив

Шефът на ВКС очаква да го тричат

Той визира инцидента, в който пострада Панов, докато беше кандидат за поста председател на ВКС - автомобил го блъсна близо до дома му. Шофьорът, руски гражданин, закара съдията в болница. Панов първоначално се отказа от конкурса, но след това все пак реши да остане.

На въпроса от какво е бил "умрял от страх", Узунов опита да избяга от темата, като цитира оценката на бившия служебен премиер (и бивш съветник на ДПС) проф. Георги Близнашки: "Той е един пречупен човек."

Представляващият ВСС "претопли" и друг стар скандал, в който някои медийни кръгове замесиха Лозан Панов - срещата на председателя на ВКС с адв. Иван Тодоров.

"Убеждавам се във фалшивия морал на този човек - иска да знае какво е говорил главният прокурор в ЦУМ, но не иска да каже какво е говорил, кой го е завел под ръчичка в една известна адвокатска кантора в София, кантората на адв. Тодоров. Всички колеги знаят какви интереси в кадруването има тази кантора, какъв голям материален интерес има", посочи представлявщият ВСС. 

Още в началото на миналата година адв. Тодоров излезе пред медиите и заяви, че не е приемал Лозан Панов в кабинета си. С разпечатки от "Виваком" той доказа и че не използва мобилния телефон, от който гореспоменатите медийни кръгове твърдяха, че е писал есемеси на шефа на ВКС.

Представляващият ВСС обаче призова медиите да разследват как са приключили делата, по които страна е кантората на адв.Тодоров: "Аз не знам, питам този моралист (Лозан Панов-б.р.) да каже!)".

Димитър Узунов омаловажи срещата на Сотир Цацаров със Сашо Дончев и с виден функционер на БСП, като посочи, че "тези хора не са адвокати, не са страни по дела, не са криминално проявени" - макар и двамата много бързо след избухването на скандала се оказаха клиенти на прокуратурата по различни разследвания.

По думите на представляващия ВСС, "така се е случило", че срещата да не е в прокуратурата, а в частен офис. Узунов подчерта, че с вчерашният отказ на ВСС да проверява обстоятелствата около разговора "показахме на олигархията, че този човек (Сотир Цацаров-б.р.) трябва да работи спо-кой-но!".