Има достатъчно данни за извършване на престъпление, поради което смятам в понеделник да сезирам прокуратурата. Това каза Божидар Лукарски, лидер на СДС и бивш министър на икономиката.

По-рано той изпрати отворено писмо относно изтеклия запис в медиите на разговори на служебния министър Теодор Седларски.

Лукарски настоява за оставката на икономическия министър

Лукарски настоява за оставката на икономическия министър

В отворено писмо заради натиск в ръководството и на ВМЗ Сопот

В отвореното писмо Лукарски настоява президентът Румен Радев, който е назначил Седларски, да го оттегли като министър. Лукарски коментира, че разговорът дава обяснение на фактите, защо по негово време японската фирма "Мейджи", закупила правата за производство на уникалната бактерия "лактобацилус булгарикус", е плащала много по-големи суми за патента - собственост на "Ел Би Бургарикум" от плащанията, правени по времето на правителството на Пламен Орешарски към българската държава.

Лукарски коментира, че се назначава същият борд, който е бил по времето от правителството на Орешарски, когато министър на икономиката е бил Драгомир Стойнев.

"Това, което чуваме от тези записи е първо, че има документи, които са скрити. Второ, че този борд, даден директно от "Мейджи" - една от основните му задачи е да съблюдава документите, които се дават към "ЛБ Булгарикум" да бъдат директно контролирани. Съответно към българската държава да постъпва правилната стойност", посочи Лукарски.

По думите му на трето място става ясно, че готвената за изпълнителен директор на борда личност не отговаряла на условията. "Така или иначе има достатъчни данни за извършено престъпление. Смятам като минат изборите да сезирам прокуратурата, каза Лукарски.

Апелирам към Радев, назначил това правителство и този министър, за който чувам че му било обещано да остане министър, ако свърши определени поръчки, когато БСП евентуално спечели властта - да оттегли този министър, повтори призива си бившия министър на икономиката.

Лукарски бе категоричен, че кадруването в момента в Министерство на икономиката идвало от "Позитано" 20. "За нас е ясно, че президентът е кукла на конци на "Позитано" 20", коментира още той.

По думите му назначаването на същия борд било достатъчен лакмус, че "Позитано" 20 е мястото, където се решават нещата, свързани с българската икономика. "В момента се назначават едни млади голобради момчета - нищо лошо, но когато ги слагаш до 2020 г. трябва да се замислиш каква е тази кадрова политика", поясни Лукарски.