emaxpress
Докато не се усети здрава ръка от нас, няма да се променят нещата, ще трябва нас да ни променят.

Това заяви правосъдният министър Маргарита Попова по време на заседанието на Висшия съдебен съвет, цитирана от БиТиВи.

На заседанието се обсъждаha мерките, по които страната ни трябва да работи в областта на правосъдието след последния доклад на Европейската комисия.

Неудачни назначения има и магистратите говорят за това. Никой обаче не дава отчет защо те се случиха, коментира още Попова.

И с не толкова добри закони, добрите кадрови назначения дават резултат, коментира правосъдният министър.

По думите й ВСС е длъжник на магистратите. Освен това се чувства и горчива атмосфера сред тях.

За първи път чувам от ВСС, че вината е управленски дефицит, че не сме достатъчно прозрачни и че липсва механизъм на взаимодействие между ВСС и изпълнителната власт.

За първи път чувам и че няма политическа воля за работа, заяви Попова.

Трябва да си зададем риторичния въпрос готови ли сме да гласуваме явно преназначенията на магистратите, да дадем обяснение за някои вече станали назначения, защо и как станаха, и защо не го направихме преди три години, заяви правосъдният министър.

По думите й в Магистратския съвет към Министерството на правосъдието има желание за успешни реформи.

Неща с еднократни действия са еднодневки и не допринасят за реформите. Същото важи и за делата с особен обществен интерес, коментира още Попова.

По думите й липсва оценка кога тези дела се отлагат безразборно и в резултат на лоша организация на работа.

С отрова, интриги и раздори реформи не се правят, категорична бе тя. Ще предложим заместниците на административните ръководители в съдебната система да нямат мандат. Тези промени ще предложим в Закона за съдебната власт, допълни Попова.

Въпросите, които поставих днес на заседанието на ВСС, ще задавам всеки път, докато получа отговор. Иначе реформа няма да има, каза Попова и допълни, че е удовлетворена от днешния разговор с членовете на съвета.