Правосъдният министър Маргарита Попова очаква бърза проверка на информацията, че новият председател на Софийския градски съд Владимира Янева е бавила дело срещу "Софийски имоти", съобщи БНР. Както стана ясно, бащата на Янева е закупил имоти от общинското дружество на преференциални цени.

Тя отказа да коментира дали Висшия съдебен съвет трябва да преразгледа решението си за избора на Янева, ако публикуваната информация се окаже вярна. Тя „прехвърли топката" на ВСС, като посочи, че „има и дисциплинарна отговорност, има и морална отговорност, има диапазони, има коловози, в които отговорност винаги може да се поеме, стига да бъдат констатирани ясно и категорично нарушения".

Приипомняме, председателят на едичната комисия във ВСС Цони Цонев съобщи, че преди обсъжданията на кандидатурата на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд ВСС не е знаел, че точно тя е водила делото "Софийски имоти", при положение, че е сключила сделки за два имота в общинското дружество.

Не се е знаело, че тя не е декларирала и други придобити имоти, изтъкна той.

Сайтът "Бивол" писа, че за десет години Янева се е сдобила с шест имота, но не е декларирала всички пред Сметната палата.