Софийската районна прокуратура е привлякла към наказателна отговорност 42-годишен мъж с инициали Х.С. за измами, свързани с премахване на магии и ритуали за здраве, съобщиха от държавното обвинение.

Мъжът заблудил няколко души, че ще излекува заболяванията им, ще им чете молитви и ще извършва ритуали, с които ще прогони демони и духове. Прокуратурата го обвинява за общо 8 деяния с цел имотна облага, при които в условията на продължавано престъпление той причинил имотна вреда на заблудените.

В периода от 13 септември 2022 г. до 5 октомври 2023 г. в ж.к. "Студентски град" в София измамникът заблудил И.Е., че ще премахне проклятие от него, като вземе неговите златни накити - 9 ланеца, 4 гривни, 4 висулки и 3 монети, за да им бъдат четени молитви, както и сумата от 4040 лв.

През април 2022 г. той обещал на Ц.И. да предскаже бъдещето му и да пречисти дома му, като вземе негови златни накити - 3 ланеца, гривна, 4 дамски пръстена и 1 мъжки пръстен, за да им бъдат четени молитви, както и сумата от 999 лв.

В периода от средата на месец ноември 2022 г. до месец декември 2022 г. мъжът въвел в заблуждение С.К., че ще премахне черна магия и ще намери заровено злато от дядо му, като му взел 2555 лв.

Гадатели изнудват с месеци жена от Шумен

Гадатели изнудват с месеци жена от Шумен

Направили й отстъпка срещу видео без дрехи, а после искали 10 000 лв., за да не го публикуват

На 18 ноември 2022 г. измамникът заблудил Д.Т., че ще я излекува от заболяванията ѝ, като вземе нейните златни накити - 2 гривни, 1 чифт обеци, 4 пръстена и верижка, за да им бъдат четени молитви в параклис във Велико Търново.

През февруари 2023 г. в София той казал на А.Й., че ще "излекува детето ѝ и че, ако тя му даде пари, то няма да умре", като получил сумата от 3508 лв.

В периода от 30 юни до 17 юли 2023 г. мъжът въвел заблуждение Е.П., че й е направена магия за "невървеж и нямане", като за да я премахне тя трябвало да му даде 3751 лв.

На 15 октомври 2023 г. в близост до Централна жп гара София изманикът заблудил Д.О., че ще изгони демон от дома ѝ, като за това жената му дала 5133лв.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 години.

Измамникът е осъждан. Той е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че днес е внесено в съда искане да му бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Състав на Софийския районен съд се съгласил с доводите на прокуратурата и и мъжът остава за постоянно в ареста.

Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.