Дисциплинарното производство срещу съдия Андон Миталов не е прецедент, прецедент е публичността. Това заяви в студиото на БиТиВи представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Има много други дисциплинарни производства, които са се провели срещу магистрати, съдии, прокурори, но при тях не е имало такава разгласа, най-малкото защото те минават при закрити заседания и се обявява само резултатът.

"Американската страна в случая разгласи едно обстоятелство, което според нея е основание да не бъде допускано определено лице в САЩ. Това е дипломатическа мярка, която се приема от американската страна не по отношение на един човек, много са такива случаите. Витаеше във въздуха, че нещо ще бъде изнесено, но не допускахме че ще бъде магистрат", обясни представляващия ВСС.

Магдалинчев заяви и че по този случай има забрана в Закона за съдебната власт за разгласяване на факти от момента на образуването до постановяването на акта. Въпреки това представляващият ВСС посочи, че дисциплинарното производство предполага изслушване. Така съдия Андон Миталов ще бъде изслушан от съдийската колегия, а дисциплинарният състав има право и да събира и доказателства, обясни Магдалинчев. Той потвърди, че ВСС е поискал допълнителна информация от САЩ, но не потвърди дали такава вече е получена.

По думите на Магдалинчев само заради факта, че дисциплинарното производство е поискано от министъра на правосъдието Данаил Кирилов може да се счита, че има политическа намеса.

Срещата си с президента по негова покана Боян Магдалинчев определи повече като дискусия и повтори думите си, че при нея не са обсъждани конкретни предложения за промени в Конституцията. Магдалинчев и Румен Радев са говорили за функциите и структурата на ВСС, Инспектората, правомощията на ВСС. Президентът не е конкретизирал предложения на промяна на Конституцията, а е говорил основно за решения с оглед решението на Венецианската комисия.

"Коментира се Венецианската комисия за тримата големи. Една от идеите е колегите от парламентарната квота да не са действащи прокурори. Там се лансира идеи, че в съдийската колегия да има по-малко парламентарно представителство", обясни Магдалинчев. По думите му обаче от Венецианската комисия се предлагат неверни неща.