Членът на Висшия съдебен съвет Цони Цонев, зам-главният прокурор Валери Първанов и Мая Кирпинска, също член на ВСС, уважиха поканата на РЗС да обсъдят съдебната реформа и необходими ли са конституционни промени, за да се осъществят дълбоките промени в съдебната система.

Лидерът на РЗС Яне Янев обясни участието само на тримата с факта, че другите магистрати му се обадили и му казали, че представители на изпълнителната власт са ги предупредили, че не е добре да участват в подобен форум.

Цони Цонев, който оглавява и етичната комисия към ВСС, припомни, че дълбоки конституционни реформи в съдебната система могат да се извършат само от Велико народно събрание.

Според него, ако се приеме, че преходът е приключил, то трябва да се отговори на въпроса и дали Конституцията от 1991  не е изиграла своята роля. Това беше конституция на прехода, изтъкна Цонев.

По думите му трябва да се изработи нова Конституция, която да съобрази новите реалности, в които се намира България, както и да се съобрази с принципите, залегнали в Лисабонския договор.

Според Цони Цонев в новата Конституция трябва да се засегне въпросът за статута на разследващите органи. До 1990 те са били към изпълнителната власт. Цонев е категоричен, че изваждането им от системата на МВР е било грешка.

В момента според него оперативните данни, събирани от разследването, не могат да се трансформират в годни доказателства за пред съда.

Една нова Конституция би трябвало да уреди статута на разследващите органи, като те бъдат приобщени към органите на МВР, смята Цони Цонев.

Според него разследването трябва да е разделено на 2 сектора - разследване за тежка престъпност и за масова и дребна престъпност.

В новата Конституция трябва да се уреди и статута на прокуратурата, като тя не трябва да е към изпълнителната власт.

Също така според Цони Цонев трябва да се гарантира и децентрализация на прокуратурата. Излишна е парламентарната квота във ВСС, но в същото време той посочи, че настоящият брой на членовете на ВСС не е голям.

Конституцията е светая светих на правото, заяви от своя страна и Валери Първанов, зам.-главен прокурор, който също настоя прокуратурата да не минава към изпълнителната власт.

Според него трябва да се разреши използването на СРС-та, за да се търси наказателна отговорност на магистрати. Той призова депутатите да дадат инструмент на ВСС да се справи с корумпираните магистрати.

Дълбока конституционна реформа в България е все по-наложителна, изтъкна от своя страна Яне Янев.

Лидерът на РЗС скочи срещу готвените промени в закона за съдебната власт, които според него грубо нарушават текстове от основния закон на страната.

Янев е против предложението административни ръководители на съдилища да бъдат изключвани от съдебната система затова, че не им е даден допуск до класифицирана информация. Той е против и идеята да се събират данни за моралните качества на магистратите.