Магистрати, юристи и съдебни служители се включиха в грандиозно начинание с цел да повишат конкурентността и компетентността относно принципите, стандартите и приложението на Европейската конвенция за защита на правата на човека.
Това ще стане в рамките на двугодишен проект под шапката на Националния институт за правосъдие.

Шефът на института и бивш правосъден министър в служебния кабинет Драгомир Йорданов обясни пред медиите, че всяка една страна трябва да създаде своите механизми, за да поддържа конвенцията жива.

Той посочи, че от много време се говори, че конвенцията е остаряла, но изтъкна, че според него не е така „Тя продължава да живее и да се развива и е важен инструмент в ръцете на всяка една държава", заяви Йорданов.

Проектът се реализира с помощта на Норвегия, като посланикът на страната у нас Гюру Катерина Викьор изрази надежда, че много скоро ще се повиши ефективността на съдебната система в България, именно чрез реализирането на това грандиозно начинание.

Дългогодишният съдия в Европейския Съвет по правата на човека Здравка Калайджиева заяви, че няма механизъм, че един закон или едно правителство няма да посегне върху правата на човека. По думите й, гарант за такава защита е именно конвенцията. Това е причината всички страни членки на Съвета на Европа да създават механизми за следене и обновяване на конвенцията,  за да остане тя жива. В рамките на проекта е предвидено всеобхватно обучение на представители на съдебната система в областта на човешките права и свободи.

Договорено е и сътрудничество със съдебни и обучителни институции в Европа.

Очакваният резултат е да се попълнят съществуващите пропуски в тази област чрез създаване на устойчива платформа за обмен на информация, която ще консолидира практиката по прилагане на конвенцията.

Очаква се и укрепване на капацитета на националните съдилища, както и на прокуратурата, с цел прилагане на разпоредбите на конвенцията и решенията на Европейския съвет за правата на човека.