Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура не е установил престъпление в случая със съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд и колегата й Георги Ушев. Това съобщи говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова, цитирана от БиТиВи.

Припомняме, на вчерашното заседание по делото срещу съдията Петър Сантиров, бившия министър Николай Цонев и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов стана ясно, че в използваните СРС-та се споменава, че Крънчева е взела 200 000 лева, за да освободи от ареста Златомир Иванов. За Ушев в записите се говори, че "бръмчи на разпределение".

Проверката на инспектората не е установила да е извършено престъпление и в двата случая. Сигналът, по който започна проверката, е от наблюдаващия прокурор по делото на Сантиров, Цонев и Попов - Божидар Джамбазов.

Кожухарова посочи, че в данните от специалните разузнавателни средства се коментират слухове и не става дума за преки свидетели.

Тенчо Попов заяви от своя страна, цитиран от БТА, че "по повод интерпретациите, тиражирани по медиите на слухове, които засягат съдия Петя Крънчева", неговият разговор, представен в съда, е бил в неформална обстановка и на маса.

В него споделям за чутия от мен слух, че съдия Крънчева е взела пари по водено от нея дело, допълни той. Попов посочи, че самият той не вярва на този слух, което става ясно и от записа, и контекста на записания разговор.

Той се извини на съдия Петя Крънчева, като отбеляза, че не я познава лично.