След като над девет часа ВСС изслушва тримата кандидати за главен прокурор, започнаха обсъждане и дискусия на номинираните. На нея всеки един от членовете на ВСС има право да се изкаже.

Повече от два часа продължи „разпитът" на кандидата за главен прокурор Борислав Сарафов пред ВСС, като в това време той отговаряше на въпроси, изпратени не само от различни организации и граждани, но и на членовете на Съвета.
Прави впечатление, че някои от въпросите срещу него се повтаряха, но Сарафов търпеливо отговаряше на всеки един от тях.

В началото на заседанието правосъдният министър Диана Ковачева коментира, че днес е много важен ден за България, защото трябва да бъде направен избор, който е определящ за реформата в съдебната система.
„Уважаеми колеги, не забравяйте да се ръководите от разума и съвестта си", призова Ковачева преди да пристъпят към изслушването на кандидатите, което се провежда по азбучен ред.

Куклен "магистратър" преди избора за главен прокурор
Още...

Самото гласуване обаче, ще стане по реда на постъпване на кандидатурите, т.е. първо членовете ще могат да дадат гласа си за Сотир Цацаров и след това за Галина Тонева и Борислав Сарафов. За да спечели, кандидатът трябва да получи 17 гласа.

Преди да започне изслушването на всеки кандидат, хората, които са го издигнали имат половин час на разположение, за да представят и мотивират кандидатурата. Преди да започнат да отговарят на въпросите пък, кандидатите представят накратко концепцията си и вижданията си за длъжността на главен прокурор.

Предполага се, че организирана по този начин, процедурата по избора може да продължи до късно през нощта.

Комисията по атестиране отчете, че има съответствие на тримата кандидати с изискванията за заемане на длъжността главен прокурор. Според Комисията по етика към ВСС и Цацаров, и Тонева, и Сарафов спазват етичния кодекс при изпълнение на задълженията си и притежават необходимите нравствени качества за мястото на обвинител номер едно.

Етичната комисия беше по-лаконична в становището си за Борислав Сарафов и Галина Тонева, в сравнение с това за Сотир Цацаров. Възможно е причина за това е да са и повечето сигнали и коментари в медиите около пловдивския съдия и съпругата му и имотите, които те притежават.

Председателят на Комисията Ясен Тодоров подчерта, че според заключението им, Сарафов се води само и единствено от закона при изпълнение на служебните си задължения. За Галина Тонева подчерта, че е отговорна, активна, компетентна, независима и безпристрастна и способна да взима самостоятелни решения. Способен да взема адекватни решения, независим, безпристрастен и компетентен, човек, който не се поддава на външен натиск и внушения пък, според Етичната комисия, е Сотир Цацаров. В становището е записано, че при изпълнение на служебните си ангажименти, той не допуска предпочитания и предубеждения.
Освен това е коректен магистрат, който се ползва с голям авторитет. Ясен Тодоров подчерта, че всички проверки срещу Цацаров са приключили с положителни констатации. И за тримата кандидати беше посочено, че нямат задължения към НАП и че нямат дисциплинарни наказания.

Босия: Няколко цървула назначават друг цървул за главен прокурор
Още...

Прилагане на непопулярни мерки, за да оцелее прокуратурата, ако бъде избран главен прокурор обеща Борислав Сарафов по време на изслушването му във ВСС. Такава мярка според него е силното редуциране на административния персонал.

Според Сарафов мястото на прокуратурата трябва да бъде в съдебната власт, не е удачно да е подчинена на изпълнителната. „През последните години прокуратурата постигна големи успехи по делата срещу организираната престъпност, но се провали по делата срещу корупцията", призна още шефът на Апелативната спецпрокуратура.

Той се обяви категорично за оптимизиране на човешките ресурси и прекрояване на щата в държавното обвинение. Сарафов поиска обстоен анализ на натовареността на магистратите, подобряване на материалната база; децентрализация на прокуратурата - както на администрирането, така и на финансите.

„Определено имаме нужда от нов Наказателен кодекс, защото настоящият е остарял и архаичен", посочи той.
Към Сарафов имаше въпроси дали ако бъде избран за главен прокурор, ще образува съдебно производство във връзка със скандалния арест на бившия военен министър Николай Цонев. „Ще осигуря обективно разследване по всяко едно дело", обеща Борислав Сарафов и припомни, че зам.-градският прокурор Роман Василев вече беше порицан за действията му по време на ареста.
Припомняме, по време на акцията през 2010 г. Василев нареди на Цонев: „Падай долу! Ти си абсолютен престъпник". Заради тези негови действия Николай Цонев е завел дело в съда в Страсбург.

Ицо Папата, който преди няколко седмици беше осъден на 6 години затвор, е изпратил сигнал срещу Борислав Сарафов. В него той визира работата му като следовател по делото за отвличане на Симеон Владов край село Волуяк. В сигнала Папата посочва, че Сарафов няма необходимите качества да изпълнява длъжността главен прокурор.
„18 години работя срещу организираната престъпност и срещу хората с прякори. Ако такива хора са доволни от мен, това би било лош сигнал", коментира кандидатът за главен прокурор.

Три часа Галина Тонева отговоря на въпросите, поставяни й от членовете на ВСС. Тя обясни, че ако стане главен прокурор, ще назначи пълна финансова ревизия на прокуратурата във връзка с осъдителните присъди в Страсбург, както и да се определи какви пари се дължат от страната и какво грешки е допуснало държавното обвинение.

Подобно на своя съперник Борислав Сарафов и Тонева беше категорична, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт, а не в изпълнителната, като според нея по този начин ще се дадат важни гаранции за съблюдаване разделението на властите.

И към настоящия зам.-главен прокурор също беше отправен въпрос дали ще образува наказателно производство за ареста на бившия военен министър Николай Цонев. „Не бих разпределила такова производство, защото действията на Роман Василев не са престъпление. Освен това той беше наказан дисциплинарно", обясни Тонева.

По случая „Чакъра" тя заяви, че трябва да се изчака окончателното решение и в зависимост от препоръките на ЕС би могло да се образува производство.

Галина Тонева се обяви за оптимизиране на служителите в прокуратурата, въвеждане на съвременни методи и технологии с цел намаляване на бюрокрацията. Тя е категорично „за" децентрализирането на отговорностите.

Тонева отдели около 20 мин., за да обясни какви са доходите на семейството й и какви имоти притежават.

От думите й стана ясно, че двамата със съпруга й през миналата година са имали общи доходи над 80 000 лв. Въпреки тази сума тя обясни, че те живеят относително скромно. Жилището ни не е голямо, не си купуваме скъпи дрехи и бижута, не пътуваме по скъпи дестинации, обясни тя.Девет часа продължиха прокурор.

В последните два часа и половина на въпроси отговаряше Сотир Цацаров. Подобно на Тонева и Сарафов той също подчерта, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт. Цацаров отказа на този етап да се ангажира дали ако бъде избран, ще образува наказателно производство за ареста на Николай Цонев, но обеща да се запознае детайлно със случая.

Шефът на пловдивския окръжен съд призна, че през 2004 г. е получил като награда от МВР пистолет. Той му е бил даден лично от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов, заради това, че окръжните съдилища в Пловдив и Варна са станали първите в страната, реализирали електронна връзка с националните дирекции на МВР.

По този начин се е премахнала писмената кореспонденция между институциите и съдиите са получавали лесни и бързи сведения за движението и статуса на подсъдимите. Цацаров направи и друго признание, а именно, че се е запознал с делото за клевета, която съдия Мирослава Тодорова заведе срещу вътрешния министър.

Това е станало преди делото да бъде разпределено на съдия докладчик. Цацаров го е прочел, най-малкото заради големия медиен интерес. От там-нататък съдията докладчик работил повече от самостоятелно, увери кандидатът за главен прокурор.