Маринела Арабаджиева да бъде освободена незабавно, разпореди преди минути състав на специализирания съд с председател Христина Михайлова, съобщи "24 часа".

Днес бе взето решение тя вече да бъде под домашен арест в жилище на улица "Любата".

Съдът спря делото срещу съпруга й Ветко Арабаджиев, а доказателствата срещу останалите 7 подсъдими за участие в организирана група за измами и пране на пари върна на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.

Причината делото срещу Ветко Арабаджиев да бъде спряно е висящо дело в съда в Испания по нова заповед за арест на Арабаджиев, издадена на 24 април т.г. По неофициална информация по това дело вече имало произнасяне на първоинстанционния съд в Мадрид, но се очаква по него да се произнесе още една инстанция.

Маринела Арабаджиева излиза под домашен арест, Ветко остава в ареста

Маринела Арабаджиева излиза под домашен арест, Ветко остава в ареста

Спецсъдът за пореден път отказа да пусне бизнесмена

Съдът отказа да измени паричните гаранции на Арабаджиев-син и други подсъдими по делото.

Мярката за неотклонение на Ветко Арабаджиев "задържане под стража" също е изменена в домашен арест, но засега той няма да бъде освободен незабавно като съпругата си Маринела. Причината е, че решението подлежи на протест и обжалване пред Апелативния специализиран съд. Дали Ветко Арабаджиев ще се прибере в дома си в Бояна, ще стане ясно окончателно по-късно.

Припомняме, че на 1 април стана ясно, че Маринела Арабаджиева излиза под домашен арест, а съпръгът й Ветко остава в ареста.  Тогава решението не беше окончателно. 

Съпрузите са подсъдими по дело за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. Те бяха екстрадирани от Барселона през май 2019 г. по искане на прокуратурата.

Впоследствие на няколко пъти различни съдии отказаха да пуснат Ветко Арабаджиев от ареста. Един от мотивите бе, че обвиненията срещу него не са разколебани и има риск на свобода хотелиерът да се укрие.

Решение за пускане на Маринела Арабаджиева под домашен арест имаше и по-рано и то бе мотивирано със здравословното й състояние, но после тази мярка беше отменена.